Putin'den orduya ABD talimatı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin yasaklı füze denemesine karşılık Rusya ordusuna 'Hazır olun' talimatı verdi.

DÜNYA 23.08.2019, 13:16 23.08.2019, 13:21
Putin'den orduya ABD talimatı!

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çıkar çıkmaz tesir menzili 500 kilometreyi aşan füze denemesinde bulunmasına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den sert yanıt geldi. 

Putin, ABD'nin füze denemesine yanıt verilmesi için Rusya ordusuna talimat verdi. 

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in orduya ABD'nin füze denemesine yanıt verecek önlemleri almaları, bakanlıklara da yeni Amerikan füzesinin oluşturacağı tehditleri analiz etmeleri yönünde talimat gönderdiği kaydedildi.

Ne olmuştu? 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tesir menzili 500 kilometreyi aşan yeni bir orta ölçekli seyir füzesini denediklerini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, konvansiyonel yapılandırılmış karada konuşlu bir seyir füzesini California'nın San Nicolas adasında test etti. Test edilen füze mobil fırlatıcısından çıktı ve 500 kilometreden fazla bir uçuştan sonra isabetli şekilde hedefini vurdu." bilgisi verilmişti.

Yazılı açıklamada, orta ölçekli seyir füzesi denemesiyle elde edilen verilerin, orta ölçekli füzelerin geliştirilmesine yardımcı olacağı kaydedilmişti.

Füze, INF Anlaşması kapsamında yasaktı

Denenen orta ölçekli seyir füzesinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987 tarihinde imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıkmıştı.

INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler) Anlaşması, ABD ile Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini ve kullanmasını yasaklamıştı.

Anlaşma ne zaman sona erdi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de daha önce Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini ilan etmişti.

Yorumlar (0)