Putin'den nükleer silah çıkışı

Vladimir Putin, nükleer savaş tehdidinin giderek büyüdüğünü kaydederek, "Rusya Federasyonu (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci kullanan da olmayacak. Çünkü nükleer silahın bizim topraklarımıza yönelik olarak kullanılması olanakları çok sınırlıdır." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.12.2022, 20:38 09.12.2022, 08:06
Putin'den nükleer silah çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Sivil Toplum ve İnsan Haklarını Geliştirme Konseyi Toplantısı'nda gerçekleştirdiği konuşmada, Donbas’ta ikamet edenlerin insan haklarının sekiz sene boyunca ihlal edildiğini, uluslararası kuruluşların ise bu durumu görmezden geldiğini söyledi. 



"Önyargılı yaklaşıyorlar"

Ukrayna’ya yönelik olarak başlattıkları 'özel askeri operasyon' akabinde Avrupa Konseyi, BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Konseyi ve diğer insan hakları organizasyonlarının 'uyandığını' kaydeden Putin, “Tüm bunlar, bahse konu yapıların tüzüklerindeki görevlerini harfiyen yerine getiremeyeceğini ortaya koydu. Açık ve net önyargıları sebebiyle, Rusya Federasyonu bu örgütlerdeki üyeliklerini sonlandırmak mecburiyetinde kaldı.” diye konuştu. 

Dünyada insan hakları hususunda mevcut yaklaşımların yeterli olmaktan çok uzak, farklı amaçlara ulaşmak için kullanıldığından dolayı geniş kapsamlı bir analiz yapılması gerektirdiğini söyleyen Putin, “Özellikle de insan hakları doktrininin, Batı'nın ideolojik, ekonomik, mali ve siyasi egemenliğini haklı çıkarmak ve devletlerin egemenliğini yok etmek için kullanıldığını görmekteyiz." dedi. 

Batı merkezli insan hakları organizasyonlarının 'Rusya Federasyonu'nu hiçbir biçimde var olma hakkı olmayan ikinci sınıf bir devlet olarak gördüğünü' belirten Putin, ulusal menfaatleri için çeşitli araç ve yollarla mücadele vereceklerini dile getirdi. 

Putin, “Her şeyden evvel tabii ki barışçıl yollara daha fazla ağırlık vereceğiz. Ancak geriye hiçbir şey kalmazsa elimizdeki bütün olanaklarla kendimizi savunacağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Putin, ilave seferberlik tedbirleri hakkında konuşmanın manasız olduğunun da altını çizerek, bugün böyle bir şeye gereksinim duyulmadığını söyledi.



"Umarım tüm dünya anlamıştır"

Ukrayna'da devam eden savaş hakkında konuşan Putin, “Özel askeri operasyon tabii ki uzun sürebilir. Yeni toprakların oluşması bizim için önemli bir netice ve kritik bir mesele.” dedi.

Nükleer savaş ihtimali ile ilgili de yorumda bulunan Rus lider, "Nükleer savaş tehdidi gitgide büyüyor. Rusya Federasyonu (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci kullanan da olmayacak. Çünkü nükleer silahın bizim topraklarımıza yönelik olarak kullanılması olanakları çok sınırlıdır. Buna karşın, savunma araçlarının kullanılmasına ilişkin stratejimiz, saldırıya karşı cevap verme etrafında kuruludur." sözlerini sarf etti.

Putin, Rusya Federasyonu'nun çıldırmadığını ve nükleer silahların ne demek olduğunu çok iyi bildiklerini belirterek, nükleer silahlarının diğer nükleer kuvvete sahip ülkelerdekilerden çok daha modern ve ileri olduğunu ifade etti.

Nükleer silahları adeta bir jilet gibi sallayarak dolaşmayacaklarını söyleyen Putin, söz konusu silahların caydırıcı olduğunu ve tüm dünyanın bunu gayet net anladığını umduğunu kaydetti. 

Rusya Devlet Başkanı, eski İngiltere Başbakanı Liz Truss gibi nükleer silah kullanma ihtimalinden söz etmediklerini, yalnızca buna yanıt olarak bazı tedbirler aldıklarını belirtti. 

Yorumlar (0)