Putin'den 'nükleer silah' çıkışı

Vladimir Putin, Belarus topraklarına taktik nükleer silah yerleştireceklerinin altını çizerek, "Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ile ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden gerçekleştireceğiz." dedi.

DÜNYA 26.03.2023, 00:50
Putin'den 'nükleer silah' çıkışı

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, katıldığı bir televizyon programında konuştu. 



"Batılı ülkelerin yaptığını yapacağız"

Rus lider, NATO'nun diğer ülkelere taktik nükleer silah yerleştirdiğine işaret ederek, kendilerinin de Belarus topraklarına bahse konu silahı yerleştirecekleri bilgisini aktardı.

Vladimir Putin, "Batı, bunu uzun senelerdir yapıyor. Batı, çoktan NATO ülkelerinde, müttefik ülkelerde ve Avrupa'da kendi taktik nükleer silahlarını yerleştirdi. Bu silah, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Türkiye ve Almanya'da yerleştirilmiş vaziyette. Yunanistan'da bu silahın deposu da var. Belarus ile aynı şeyi yapmak hususunda anlaştık. Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ile ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden gerçekleştireceğiz." sözlerini sarf etti. 

Bu doğrultuda Belarus uçaklarının tekrar donatılması hususunda yardımcı olduklarını ifade eden Rus lider, söz konusu uçaklardan 10 adedinin taktik nükleer silah kullanmak amacıyla hazır vaziyette olduğunu kaydetti. 

Rusya Devlet Başkanı, ayrıca Belarus'a 'İskender' füzelerini teslim ettiklerini hatırlatarak, bu füzelerin de taktik nükleer silahla donatılacağının altını çizdi.



"Kanserin artmasına sebep olur"

Rus lider, İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmatlar sevk edeceğine ve bunun radyasyon bakımından tehlikeli olmadığına yönelik açıklamasını yorumlayarak, "Bu yanlış. Bunlar, kitle imha silahı değil. Bu, bir gerçek fakat uranyumlu mühimmat, radyasyon tozu meydana getiriyor. Bu manada tabii ki bunlar tehlikeli silahtır." ifadelerini paylaştı.

Bu tarz mühimmatın Irak ve eski Yugoslavya'da kullanıldığını aktaran Putin, bu mühimmatın kanserin artmasına sebep olacağına işaret etti. 

Putin, bahse konu mühimmatın kullanılmasının Ukraynalılara zarar vereceğini söyleyerek, "Rusya Federasyonu, buna cevap verebilecek kapasiteye sahiptir. Bizde bu tarz mühimmattan var. Biz bu mühimmatları şu an için kullanmıyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)