Putin'den 'füze' tepkisi: Hayal kırıklığı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesinin ardından tesir menzili 500 kilometreyi aşan ilk füze denemesine ilişkin, "Gördüklerimizden hayal kırıklığına uğradığımızı söyleyebilirim." dedi.

DÜNYA 22.08.2019, 09:39 22.08.2019, 09:45
Putin'den 'füze' tepkisi: Hayal kırıklığı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının Finlandiya'dan geçen kısmı için Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşmede bulundu. Putin, görüşmenin ardından Finlandiyalı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

ABD'nin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) yeni füzelerini denemek için ayrıldığını ve Washington'un bu adımının Rusya'yı hayal kırıklığına uğrattığını belirten Putin, şunları söyledi:

"Gördüklerimizden hayal kırıklığına uğradığımızı söyleyebilirim. Karadan ateşlenen orta menzilli füze ile denemeler, şüphesiz genel olarak dünyada ve özellikle Avrupa'da güvenlik durumunu geriyor, kaldı ki bu INF anlaşmasına aykırı bir şey. Birincisi, Amerikalılar bu füzeyi, anlaşmadan ayrıldıklarını duyurduktan sonra çok hızlı bir şekilde denedi. Bununla ilgili olarak, bu füzenin üzerindeki çalışmaların, anlaşmadan ayrılmak için bahane arayışlarından önce başladığını düşünmemiz için tüm gerekçeler ortada."

"Şüphesiz diyalog gerekiyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin füze denemesine yönelik eylemlerine Rusya'nın aynı şekilde karşılık vereceğine dikkat çekti.

Putin, "Finlandiya Cumhurbaşkanı'na katılıyorum, bu konularda şüphesiz diyalog gerekiyor. Şimdilik böyle bir diyalog yok. Biz (ABD'nin) bu adımları karşısında aynı şekilde yanıt vereceğiz. Diyaloğun başlaması ile ilgili önerilerimizi sunduk. Aynı bakış açısına sahibiz. Avrupalılarla da Amerikalılarla da bu konuları müzakere etmeye hazırız, fakat Rusya'nın güvenliği bir şekilde sağlanmış olacak." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tesir menzili 500 kilometreyi aşan yeni bir orta ölçekli seyir füzesini denediklerini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, konvansiyonel yapılandırılmış karada konuşlu bir seyir füzesini California'nın San Nicolas adasında test etti. Test edilen füze mobil fırlatıcısından çıktı ve 500 kilometreden fazla bir uçuştan sonra isabetli şekilde hedefini vurdu." bilgisi verilmişti.

Yazılı açıklamada, orta ölçekli seyir füzesi denemesiyle elde edilen verilerin, orta ölçekli füzelerin geliştirilmesine yardımcı olacağı kaydedilmişti.

Füze, INF Anlaşması kapsamında yasaktı

Denenen orta ölçekli seyir füzesinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987 tarihinde imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıkmıştı.

INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler) Anlaşması, ABD ile Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini ve kullanmasını yasaklamıştı.

Anlaşma ne zaman sona erdi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de daha önce Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini ilan etmişti.

Yorumlar (0)