Putin, Buça Kasabı’na “beklenmeyen” şekilde yanıt verdi

Buça’da yüzlerce sivili katletmekle suçlanan 64. Motorlu Tüfek Tugayı, Putin tarafından onurlandırıldı. Tüm dünya Buça’da gerçekleşen katliam sebebiyle Putin’in adım atmasını beklerken katliam tugayına ödül verilmesi, gündeme oturdu. Tugay bundan sonra “muhafız alayı” olarak isimlendirilecek.

DÜNYA 20.04.2022, 12:09
Putin, Buça Kasabı’na “beklenmeyen” şekilde yanıt verdi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeybatısında bulunan Buça şehrinden çekilen Rus güçleri, ardında yüzlerce sivilin cansız bedenini bırakmıştı. Dünya, Buça’daki katliamı araştırmak üzere Ukrayna’ya hem liderlerden oluşan hem de asker ve doktorlardan oluşan heyetler göndermişti. Pek çok ülke lideri, Rusya’nın savaş suçu işlediğini dile getirmişti. Elleri arkadan bağlı olarak öldürülen sivillerin bedenlerinin fotoğrafları, internette günler boyunca sergilenmişti. Ukraynalı heyetler ise Buça’daki duruma sebep olanların kimliğini belirlemek için araştırma başlamıştı.



Putin, Buça Kasabı’na ödül verdi

Kievli istihbarat kaynakları, Buça’nın 64. Motorlu Piyade Tugayı tarafından işgal edildiğini belirledi. Tugaya komutanlık eden Yarbay Azatbek Omurbekov ise baş şüpheli olarak isimlendirildi. Artık tüm dünyada “Buça Kasabı” olarak bilinen Omurbekov’a karşı Putin’in nasıl bir tepki vereceği merak konusu iken Putin, Omurbekov ve tugayını ödüllendirdi. Putin, 64. Motorlu Tüfek Tugayı’na “muhafız” unvanı verdi. Putin tarafından imzalanan başkanlık kararnamesine göre birliğin devlet ve hükümet çıkarlarını korumak için kitlesel kahramanlık gösterdiği bilgisi verildi. 



Putin’in hareketi dünyada yankı buldu

Vladimir Putin’in bu hareketi, dünya basınında kısa sürede tepkiye sebep oldu. Dünyaca ünlü bir gazete, Omurbekov’un sivilleri öldürmesi hakkında “tamamıyla zalimce” tabirini kullandı. Öte yandan Rus Yarbay Omurbekov’un çocuklara ve kadınlara tecavüz emri verdiği de öğrenildi. Omurbekov’un Ukrayna işgaline katılmak için Rusya’nın en doğu sınırında yer alan Khabarovsk’tan yola çıktığı ve bu işgale gitmeden önce, Aralık 2021 döneminde Rusya’da bir kilisede kutsandığı yönünde fotoğrafları da ortaya çıktı. Diğer pek çok uluslararası gazete ise Omurbekov’dan “Buça Kasabı” olarak bahsetti. 



Buça sokakları hala cesetlerle dolu

Rusya ve dünyada bu durum yankı bulmaya devam ederken Buça sokakları da hala sivil cesetleriyle dolu. Cesetler arasında DNA bilgileri bulunanlar mezarlara gömülürken sokaklarda kalan cesetler üzerinde araştırmalar yapılıyor. Öte yandan henüz kimliği belirlenemeyen kişilerin üzerleri de örtülüyor ancak bu durum, kaldırım ve yollarda cesetlerin yattığı gerçeğini değiştirmiyor. Gerek kent merkezinde gerekse ara sokaklarda yapılan keşif çalışmalarında her gün yeni sivil cesetleri bulunuyor.

Yorumlar (0)