Putin, ABD’yi eleştirdi: Darbeler yapıp, iç savaş çıkarıyorlar

Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri’ni sert sözlerle eleştirerek, “ABD ve onunla beraber olanlar, bağımsız devletlerde darbeler yapıp iç savaş çıkarıyorlar” dedi.

DÜNYA 16.08.2022, 14:18 17.08.2022, 10:28
Putin, ABD’yi eleştirdi: Darbeler yapıp, iç savaş çıkarıyorlar

Konferansta yaptığı konuşmada ABD’ye sert sözlerle yüklenen Rus lider Putin, bağımsız devletlerin ABD tehdidi altında olduğunu savundu. ABD hükümetlerinin yeri geldiğinde diğer devletlere şantaj yapmaktan da geri durmadığını vurgulayan Putin, boyun eğmeyen devletlerde iç karışıklık yaşandığını ve darbeler planlandığını dile getirdi. 

“Bağımsız ülkeler baskı altında tutuluyor”

ABD’nin hedeflerini zorla yerine getirmek için her türlü yolu denediğinin altını çizen Putin, “ABD, bağımsız ülkeleri şantaj, tehdit ve baskı unsurlarını kullanarak boyun eğdirmeye çalışıyor. Devletlerin iç işlerine müdahil olmak için her şeyi deniyorlar. ABD ve onunla beraber olanlar, bağımsız ülkelerde darbeler yapıp iç savaş çıkarıyorlar. Bu ülkeler, ABD’nin talepleri doğrultusunda yaşamak ve kurallara uymak için ağır bir baskı altında tutuluyor” şeklinde konuştu. 

“NATO bloğu, faaliyetlerini sınırlarımıza doğru kaydırıyor”

ABD’nin bu strateji ile kendisine yeni düşmanlar kazandırdığını dile getiren Putin, “Bu durum, Avrupa’nın güvenliğine de ileride zarar verebilir. NATO bloğu, faaliyetlerini sınırlarımıza doğru kaydırıyor. Füze sistemlerinin yerleştirilmesi ve taarruz kuvvetlerinin artırılması gibi pek çok askeri altyapı hazırlanıyor. Bunun Avrupa’nın güvenliği için yaptıkları söylüyorlar. Ancak bu durum Avrupa’nın güvenliğini daha büyük bir risk altında bırakıyor” ifadelerini kullandı. 

“Ukrayna halkının kaderini hızlandırdılar”

Batı hegemonyasının çöküşte olduğunu vurgulayan Putin, “Batı dünyası, mevcut hegemonyasını ayakta tutabilmek için bu tarz gerginliklere ve çatışmalara ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple Ukrayna halkının kaderini hızlandırdılar. Rusya karşıtı bir stratejiyi hayata geçirdiler ve ‘Neo-Nazi’ ideolojisinin yayılmasına zemin hazırladılar. Donbas halkı katledilirken, bu yaşananlara sessiz kaldılar” dedi. 

“Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, yangına körükle gitmekten başka bir şey değildir”

Asya-Pasifik’te yaşanan gerginliğe ilişkin de görüşlerini paylaşan Putin, “ABD, Ukrayna’daki benzer bir stratejiyi Asya-Pasifik bölgesinde de deniyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, yangına körükle gitmekten başka bir şey değildir. Asya-Pasifik bölgesini karıştırmak için her şeyi yapıyorlar. ABD’nin Tayvan denemesi, yalnızca sorumsuz ve bireysel bir politikacının adımı değildir. ABD, bu bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve yeni krizler doğurmak için bilinçli bir adım attı. Tayvan’da ortaya çıkan görüntüler, tam bir ABD stratejisiydi. Bunun kasıtlı bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)