Protestoya gerçek mermiyle müdahale!

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi, protestoculara plastik mermiyle müdahale etti. Sağlık Bakanlığı, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 181 kişinin de yaralandığını duyurdu.

DÜNYA 01.07.2019, 11:44 01.07.2019, 11:49
Protestoya gerçek mermiyle müdahale!

Sudan'da askeri yönetim karşıtları, başkent Hartum'un Şarku Nil bölgesinden konvoylar halinde hareket etti. Protestocular, havalimanı yolu üzerinden ilerleyerek, bir alışveriş merkezinin önünde toplandı. Güvenlik güçleriyle temastan kaçınan protestocular, 'sivil yönetim' sloganları attı ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, kalabalık grup müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı.

Askeri Geçiş Konseyinin (AGK) yönetimi sivillere devretmesi talebinde bulunan protestocular, 'özgürlük, barış ve adalet, sivil yönetim halkın tercihi' şeklinde sloganlar attı.

Sudan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesinde 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 27'sinin açılan ateş sonucu olmak üzere 181 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Abdulcebbar, yaralananlar arasında 10 askerin bulunduğunu, 27 kişinin açılan ateş sonucu diğerlerinin ise izdiham ve başka sebeplerden ötürü yaralandığını bildirdi.

Göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanıldı

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, gösterilerin yaşandığı kentlerde yaralananların sayısının 100'e ulaştığına dair açıklamada bulundu. Açıklamada, güvenlik güçlerinin gösterileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandığı belirtildi. 

Muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nin (ÖDBG) öne çıkan bileşenlerinden Sudan Meslek Odaları, muhalif eylemcilere akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yönelmeleri çağrısında bulundu.

Saraya çıkan çok sayıda köprü ve yolu kapatan güvenlik güçleri, eylemcilerin ilerlemesini engellerken, göstericiler olaysız şekilde dağıldı.

Gösteriler devam ederken AGK'den yapılan açıklamada, Afrika Birliğinin girişimi çerçevesinde ÖDBG ile bugünden itibaren müzakerelere hazır olunduğu bildirildi.

Çok sayıda kentte askeri yönetim karşıtı eylemler düzenlendi

Başkentin yanı sıra Dungula, Umdurman, Atbera, Port Sudan, Halefa el-Cedide, Kadarif, Kesele, Kadukli, Damazin ve Niyala'nın da aralarında olduğu çok sayıda kentte askeri yönetim karşıtı eylemler gerçekleştirildi. 

Başkent Hartum ve çoğu kentte akşam saatlerinde sokaklarda sessizlik hakim olurken, göstericiler de evlerine döndü.

Yorumlar (0)