Protestolarda 22. hafta: İsrail'de hükümet karşıtı gösteriler sürüyor

İsrailliler, iktidarın yargı düzenlemesine yönelik başlattıkları eylemleri 22. haftasında da devam ettirdi. On binlerce İsrailli, yoğunlukla Tel Aviv olmak üzere ülke çapında birçok noktada protestolar gerçekleştiriyor.

DÜNYA 04.06.2023, 11:19 11.06.2023, 09:44
Protestolarda 22. hafta: İsrail'de hükümet karşıtı gösteriler sürüyor

İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde gerçekleştirilen koalisyon hükümetinin yargının yetkilerine sınır koyan düzenlemesine ve sağ siyasetine yönelik protestolarını sürdürüyor.

Her hafta cumartesi akşamı toplanılıyor

Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon idaresinin yargı düzenlemesine yönelik her hafta cumartesi akşamı binlerce İsrailli, protestoların 22'inci haftasında da meydanları doldurdu.

On binlerce İsrailli, ülke genelinin birçok bölgesinde protestolar gerçekleştirdi. Güvenlik güçlerinin, protestoları durdurmak üzere çalışma sağladığı belirtilirken, konu ile ilgili resmi yetkililerden açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak günü açıkladığı yargı reformu, Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlama ve hükümetin yargı atamalarında söz sahibi olması gibi farklılıkları içerisinde bulunuyor.

Netanyahu, 27 Mart günü, ülke genelinde gün geçtikçe yükselen kitlesel eylemlere ve grevlere sebep olan yargı düzenlemesinin ertelediğini duyurmuştu.

İsrail idaresi, 2023-2024 aralığının bütçesini 24 Mayıs günü Meclisten geçirmişti. Mecliste bütçe oturumunun sona ermesiyle beraber Başbakan Netanyahu, iktidarın tartışmalı yargı düzenlemesine "devam edeceğini" belirtmişti.

İsrail hükümeti tarafından oluşturulan bütçede, Ultra Ortodoks partilerin istemi kendi tabanlarına hükümet desteği ve Tevrat eğitimi verilebilmesi adına ek bütçe sağlanması tartışmalara neden olmuştu.

Yorumlar (0)