Protestolar dinmiyor! Yeniden grev ilan edildi

Kolombiya'da, sendikaların yanında öğrenci grupları ve yerli örgütler tarafından ilan edilen 3'üncü ve bir günlük grev kapsamında ülke genelinde hükümet karşıtı protestolar gerçekleştirildi.

DÜNYA 05.12.2019, 09:08
Protestolar dinmiyor! Yeniden grev ilan edildi

49 milyon nüfusa sahip olan Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da, eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının tam olarak yerine getirilmediği iddiaları ve toplum liderlerine yönelik suikastlerin sürmesi gibi sebeplerin halk arasında yarattığı hoşnutsuzluk, aynı zamanda hükümetin ücretler ve emekliliğe ilişkin planladığı değişiklikler karşısında 21-27 Kasım tarihlerinde yapılan grevlerin ardından tekrar bir günlük genel grev ilan edildi.

Birçok kentte hükümet karşıtı protestolar gerçekleştirildi

Grevi örgüteleyenler, hükümet tarafından toplumun farklı kesimleriyle oluşturulan Büyük Ulusal Diyalog Masası'na dahil oldu. Buna rağmen yapılan genel grev kapsamında başkent Bogota'nın yanında Bucaramanga, Cali, Medellin, Villavicencio, Manizales, Pereira, Tunja ve Cartagena gibi önemli kentlerde hükümet karşıtı protesto gösterileri gerçekleştirildi. 

Polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı

Protestolarda bazı kentlerde polis ve göstericiler arasında arbede çıkarken, Bogota'nın birçok bölgesinde gerçekleştirilen yürüyüşlerde ise sıkıntı yaşanmadı. 

Göstericiler kent merkezine yürüdü

Cauca Yönetim Bölgesi kırsalından gelen yerli temsilciler tarafından da destek verilen kalabalık, kentin tarihi merkezinde bulunan Bolivar Meydanı'nda bir araya geldi.

Geniş güvenlik önlemleri alınan ve Bogota Büyükşehir Belediyesinin son dakikadaki izniyle protestoculara açılan meydanda gün boyu bekleyen ve çoğunluğu öğrencilerden meydana gelen yüzlerce gösterici, tekrar kent merkezine doğru yürüdü.

Bogota'daki en işlek yollardan 7'nci Cadde'de ilerleyen protestocuların, caddeyi Ulusal Müze önünde araç trafiğine kapattkları görüldü. İlerleyişine devam eden ve Hippi Parkı'na giden protestocular, burada da trafiği durdurmalarına rağmen herhangi bir polis müdahalesi ile karşılaşmadı. 

4 kişi hayatını kaybetti

Başkent Bogota ile birçok önemli kentte düzenlenen ve yer yer güvenlik güçleri ile çatışmaya dönüşen protestolarda şu ana kadar 4 kişi yaşamını yitirirken, 379'u polis 749 kişi de yaralandı.

Kolombiya'da yarın tekrar genel grev ilan edeceği tahmin edilen sendikalar, özelleştirmelerden vazgeçilmesi, son iki senede öğrenciler ve yerlilerle varılan anlaşmalara bağlı kalınması, barış anlaşmasının yerine getirilmesi, toplum liderleri ve muhtarlara yönelik suikastlere karşı harekete geçilmesi, protestoculara yönelik şiddet uygulamakla suçlanan Kolombiya polisi toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD'ın feshedilmesi, emeklilik ve ücretlere ilişkin yasa tasarısının geri çekilmesi ve vergilerin yumuşatılması gibi taleplere sahip. 

Yorumlar (0)