Protestocular Meclis binasını bastı

Çinli protestocular "zanlıların Çin'e iadesi" ile ilgili yasal düzenleme nedeniyle Hong Kong'daki Meclis binasını bastı.

DÜNYA 01.07.2019, 18:16
Protestocular Meclis binasını bastı

Protestocular, Çin'in Hong Kong idari bölgesinde zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelere tepki göstererek meclisi bastı.

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelere karşı çıkılan protestolar sırasında bir grup gösterici, Yasama Meclisi binasını bastı.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre protestocular, parlamentoda zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin askıya alınması kararını yeterli bulmayan ve tasarının tamamen iptali için gösterilerine devam ediyor. Protestocular, saatlerdir önünde eylemlerini sürdürdükleri Yasama Meclisini basarak duvarlara protesto konusunu içeren sloganlar yazdılar.

Hong Kong’un yönetiminin İngiltere’den Çin’e devredilişinin 22'nci yıl dönümünde binlerce kişi protestolar için sokaklara çıktı. Protestocuların gündeminde ise kısa süre önce Hong Kong'da yine büyük gösterilere sebep olan ve bu gösteriler nedeniyle askıya alınan "zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme" bulunuyordu.

Yasama Meclisi önünde oturma eylemi yapan bir grup eylemcinin, binanın cam kapılarını ve metal bariyerlerini kırarak içeri girmesi ve içeride de taşkınlık yapması polisi alarma geçirdi. Taşkınlık sırasında maddi zarar meydana geldi.

Protestocular ayrıca, Hong Kong Özel İdare Bölgesi amblemini de renkli spreylerle boyadı.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam'e çağrıda bulunan Eylemciler, Meclise gelip bizzat kendileriyle görüşmesini istediler.

Sabah saatlerinde yıl dönümü kutlamalarının merkezi Hong Kong Toplantı Sergi Salonu'na yürümek isteyen protestocularla polis arasında gerginlik ve arbede yaşanmıştı. Admiralty ve Wan Chai bölgeleri arasında yürüyüş yapan gruba, 200'ü aşkın polis göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu. Bu arada Yasama Meclisi önünde oturma eylemini sürdüren eylemciler, binanın giriş bölümünün camlarını parçalamıştı.

Yaşanan şiddet olayları, geleneksel yıl dönümü yürüyüşünün gecikmeli başlamasına ve güzergâhın değişmesine neden oldu.

Carrie Lam: Bu durumdan ders çıkaracağım

Carrie Lam, Hong Kong'un "özel yönetim bölgesi" olarak Çin'e katılışının 22. yıl dönümü töreninde bir konuşma yaptı. Carrie Lam yaptığı konuşmada, uzun süredir süren gösterilerin kendisine gençleri ve vatandaşları dinlemesi gerektiğini hatırlattığını ifade etmişti. 

Hükümetin aslında iyi niyete sahip olduğunu belirten Carrie Lam sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:
"Bu durumdan ders çıkaracağım ve şunu temin ederim ki hükümetin gelecekteki çalışmaları halkla daha yakın olacak, onların beklentilerine, düşüncelerine ve amaçlarına daha duyarlı olacak."

Şüphelilerin iadesi yasa tasarısı

Protestolara sebep olan, "şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı", 3 Nisan 2019 tarihinde Meclis'e sunulmuştu. Yasa tasarısı, "zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor".

Hong Kong meclisinde düzenlemeye karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasında çıkan kavgada çok sayıda milletvekili çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu düzenlemenin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını öne sürerken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu kaydediyorlar. 

Muhalifler yasanın çıkması halinde yapılan değişikliğin Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından korkuyor. 

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, 15 Haziran 2019 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını dile getirerek, yasal düzenlemenin askıya alındığını açıklamıştı. Bu kararı yeterli bulmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.

Yorumlar (0)