Prenses kaçtı! Diplomatik kriz kapıda

BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşit Al Maktum'un karısı Prenses Haya'nın, kocasını terk ettiği ve İngiltere'nin başkenti Londra'da 'korku içinde yaşadığı' ileri sürüldü.

DÜNYA 03.07.2019, 09:49
Prenses kaçtı! Diplomatik kriz kapıda

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un karısı Prenses Haya'nın, kocasını terk ettiği ve İngiltere'nin başkenti Londra'da 'korku içinde yaşadığı' iddia edildi.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre, Al Maktum'un (69) 6 eşinden biri olan Prenses Haya (45), geçtiğimiz aylarda iltica başvurusu için Almanya'ya kaçtı. Ardından Londra'ya geçen Haya, burada saklanmayı sürdürüyor. 

Ürdün kökenli ve İngiltere eğitimli Haya, kentin merkezindeki Kensington Sarayı Bahçeleri bölgesinde 85 milyon (605 milyon TL) sterlin değerindeki bir evde ikamet ediyor. 

Haberde, Haya'nın kocasından kaçmasına gerekçe olarak, Emir'in BAE'den kaçmaya çalışırken yakalanan kızı Latifa'nın yaşadıklarının arka planını öğrenmesi gösterildi.

Prensesin 'yakın çevresine' dayandırılan habere göre, Latifa'nın geri getirilişine dair yeni bilgilere ulaşan Haya, kendisini güvende hissetmediği ülkeden kaçmaya karar verdi. Haya'nın Londra'da BAE tarafından 'kaçırılma' korkusu içinde yaşadığı öne sürüldü.

Şeyh, İngiliz hükümetine baskı yapıyor

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Dubai Şeyhi, eşinin iadesi için İngiliz hükümetine baskı yapıyor. Şeyh, özel siyasi kanallarını kullanarak İngiltere ile temasta bulundu. Fakat İngiliz Dışişleri'nin, konunun özel bir mesele olması nedeniyle iadeyi düşünmediği ifade edildi. Birleşik Arap emirlikleri'nin Londra Büyükeçiliği ise bu iddiayı kabul etmedi. 

Prenses Haya'nın kişisel güvenliğinden kaygı duyduğu bildirilirken, Londra'da boşanma davası açıldığı ve ilk duruşmanın bu ay görüleceği ileri sürülüyor.

Diplomatik krize doğru

BAE'nin, Haya'nın iadesini istemesi durumunda İngiltere ile bu ülke arasında diplomatik bir kriz meydana gelebileceği kaydediliyor. Haya'nın da böyle bir talep karşısında İngiliz Yüksek Mahkemesi'nde hakkını aramaya hazırlandığı öne sürülüyor.

Ürdün Kralı Abdullah'ın da yarı kız kardeşi olan Haya'nın, bu ülke ile BAE arasında da sorun yaratma ihtimali mevcut. 

Al Maktum'un geçtiğimiz günlerde Instagram hesabından kendisine ait bir şiir paylaşmış, şiirinde bir kadının 'ihanetine uğradığı' anlamına gelen mısraların yer alması da Haya'nın kaçışına gönderme olarak değerlendirilmişti. 

Al Maktum'un kızı Latifa, bir Fransızın yardımıyla geçen sene ülkeden deniz yoluyla kaçmaya çalışırken Hindistan açıklarında yakalanmış ve geri götürülmüştü. Dünya çapında çok sayıda insan hakları savunucusu, Latifa'nın kendi iradesine aykırı olarak ülkeye götürüldüğünü ve bunun bir 'kaçırılma' olduğunu ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)