Prens Zayed raporu: Bölgenin 'en tehlikeli' ismi!

Forbes'ta, BAE Veliaht Prensi bin Zayed ile ilgili çıkan makalede, "Bölgedeki demokratik eğilimli yapıları yıkmaya çalışan diktatör... Savaş suçunun önemli bir parçası" ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA 17.01.2020, 10:02
Prens Zayed raporu: Bölgenin 'en tehlikeli' ismi!

ABD'li Forbes dergisi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın (MBZ) Orta Doğu'daki etkisiyle ilgili ilgi çeken bir makale yayımladı.

MBZ'nin, Orta Doğu'da daha güçlü etkisine karşın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a (MBS) kıyasla daha az tanındığına işaret edilen makalede, MBZ'nin Orta Doğu'daki planlarıyla ilgili çarpıcı ifadeler kullanıldı.

Makalede, MBZ'nin eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimindeki bazı üst düzey yetkililer tarafından "tehlikeli ve dürüst olmayan biri" olarak tanımladığı ifade edildi. Donald Trump yönetiminin ise kendisine daha fazla müsamaha gösterdiği vurgulandı.

"Çatışmalara neden oluyor"

MBZ hakkında bazı insan hakları raporları ve yabancı diplomatların ifadelerinnin geçtiği makalede, MBZ'nin "mutlakiyetçi tavrı ile Yemen ve Libya gibi ülkelerde sonuçlarını kontrol edemediği çatışmalara neden olduğu" belirtildi.

MBZ'nin, uyguladığı politikalarla "Hürmüz Boğazı ve Orda Doğu'daki istikrarsızlığa çözüm sunmadığı ve aksine sorunun parçası olduğu" kaydedilirken, "MBZ, İslami radikallik ile mücadele adı altında ülkesinin askeri ve finansal kaynaklarını bölgedeki demokratik eğilimli yapıları yıkmak için kullanan bir diktatördür." ifadeleri kullanıldı.

"Mısır tarihinin en baskıcı lideri"

Suudi Arabistan ile işbirliğine giden MBZ'nin, "Mısır tarihinin en baskıcı lideri" olan General Abdulfettah es-Sisi'nin Cumhurbaşkanı olduğu Mısır'daki darbede rol aldığı belirtilen makalede, aynı zamanda Libya'nın doğusundaki Halife Hafter'i silahlandırdığı vurgulandı.

ABD yönetiminin esnek tavrı ve 27 milyar dolar değerindeki askeri silah satışının, BAE'nin terörizm ile mücadele adı altında bölgede takındığı "maceracı ve pervasız" tavırlarına kapı araladığı ifade edilen makalede, BAE'nin siyasi ve askeri rolünün bölgede yıkım ve istikrarsızlığa neden olduğu savunuldu. 

Muhalif isimleri belirleyip, hapse attırıyor

Ülke içinde "oldukça karmaşık bir gözetleme ağı üzerinden" kendisine muhalif isimleri belirleyip, hapse attırdığı söylenen MBZ'nin, aynı zamanda ülkedeki ABD, İngiltere ve diğer ülke vatandaşlarını da yakından izlettiği ifade edildi.

Ayrıca, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün konuyla ilgili raporlarının hatırlatıldığı makalede, "Ülke içindeki muhalif isimlere yönelik uyguladığı keyfi tutuklamaların yanı sıra, zaman zaman zoraki adam kaçırma faaliyetlerinde de bulunan BAE, ayrıca Yemen'de savaş suçu işleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği saldırıların önemli bir parçası. BAE yönetimi, aynı zamanda tutuklulara işkence yapmak ve ülkedeki göçmen işçileri suistimal edilmekle suçlanıyor." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)