Portekiz ve İtalya'da "kıyamet sıcakları" etkili oluyor!

Avrupa'da bu yılın yaz aylarında etkili olan sıcak hava dalgası, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. Yüksek sıcaklıklar, en fazla Avrupa'nın güneyindeki Portekiz ve İtalya'yı etkiledi.

DÜNYA 06.08.2022, 01:34 06.08.2022, 01:50 Hakan Öksüz
Portekiz ve İtalya'da "kıyamet sıcakları" etkili oluyor!

Avrupa'nın güneyinde yer alan İtalya ile Portekiz, bu yıl yaşanan yaz sıcaklarından en fazla etkilenen ülkelerden oldu. Ülke genelinde Temmuz ayında ölçülen sıcaklık ortalamasının normalden 2,26 derece daha fazla olduğunu kaydeden İtalyan ANSA ajansı tarafından paylaşılan haberde, "1800'den beri hava sıcaklığı düzenli olarak ölçülüyor. 2022'nin Ocak-Temmuz dönemindeki sıcaklık, şimdiye kadar ölçülen ortalama sıcaklıktan 0,98 derece daha yüksek çıktı." ifadelerine yer verildi.

İtalya'da 220 yıllık sıcaklık rekoru kırıldı

Ulusal Araştırma Konseyi İklim ve Atmosfer Enstitüsü, bu yıl görülen sıcaklıkların beklentileri aştığını kaydetti. Mevcut durumun devam etmesi halinde 2022'nin kaydedilen en sıcak yıl olacağını aktaran enstitü yetkilisi Michele Brunetti, "Bugün 2022 sona erseydi, kaydedilen en sıcak yıl olarak kayıtlara geçerdi. Yılın kalan bölümünde sıcaklığın düşmesini umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İtalya'daki tarım sektörü, 6 milyar avro zarar etti!

Avrupa'nın güneyinde yer alan İtalya, mayıs ayının ortasında etkisini göstermeye başlayan kavurucu sıcaklar nedeniyle alarma geçti. Yağış miktarının azaldığı İtalya, şiddetli kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İtalya'daki en büyük ırmak olan Po'nun su seviyesi yüzde 10'a düştü. İtalya Ziraatçılar Derneği, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarım sektöründe 6 milyar avro zarar edildiğini aktardı.

Portekiz'de rekorların ayı Temmuz!

Bir başka Güney Avrupa ülkesi olan Portekiz, yüksek hava sıcaklığı ve yağış kıtlığı nedeniyle kurak bir yaz geçiriyor. Kuraklığın etkisinin bu yıl en fazla Temmuz ayında hissedildiği belirtildi. Kayıtlara göre Temmuz 2022, 1921'den beri ölçülen en sıcak ay oldu. En sıcak günün ise 13 Temmuz 2022 olduğu kaydedildi. Portekiz Sağlık Bakanlığı, 7-18 Temmuz arasında yüksek sıcaklıklardan dolayı 1063 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Yorumlar (0)