Portekiz meclisi feshedildi: Ülke erken seçime gidiyor

Portekiz’de 2022 bütçesinin reddedilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’nın başkanlık ettiği Devlet Konseyi, meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldı.

DÜNYA 04.11.2021, 09:31 05.11.2021, 09:31
Portekiz meclisi feshedildi: Ülke erken seçime gidiyor

Portekiz Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada; De Sousa’nın başkanlık ettiği toplantıda Devlet Konseyi Cumhurbaşkanı’nın önerisinin kabul görüldüğü ve böylelikle meclisin feshedildiği ifade edildi.

Bu aşamadan Cumhurbaşkanı De Sousa’nın siyasi partilerin liderleriyle görüşerek en kısa zamanda erken seçim tarihi konusunda netleşmesi bekleniyor.

Portekiz basını Ocak ayında seçim bekliyor

Portekiz basınında yer alan haberlere göre, seçimlerin ocak ayı sonunda gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ülkede azınlık sol hükümetinin meclise sunduğu 2022 yılı bütçesi, 27 Ekim’de yapılan oylama sonucunda diğer partiler tarafından kabul görmeyerek reddedilmişti.

Seçim mi olacak, kaos mu?

Sosyalist Parti’nin azınlık hükümeti olarak görev yaptığı ülkede, iktidara dışarından destek veren Komünist Parti ve Sol Blok, “emekli maaşları ve asgari ücrette artış, elektrik faturalarında alınacak verginin düşürülmesi ve yoksullukla mücadele” konularındaki vaatlerin yerine getirilmediğini gerekçe göstererek bütçeye destek vermedi.

Ülkede yapılan son anketlere göre, Sosyalist Parti birinci parti çıksa da, mecliste tek başına iktidara gelecek kadar yeterli olacak meclis çoğunluğunu sağlamaktan çok uzak olduğunu gösteriyor.  

Yorumlar (0)