Popocatepetl Yanardağı'nda 8 günde 3 patlama: Yetkililer uyardı!

Popocatepetl Yanardağı'nda hareketlenme meydana geldiğini aktaran Meksikalı yetkililer, son 8 gün içinde üçüncü defa patlama yaşandığını ifade etti.

DÜNYA 08.09.2022, 11:47 10.09.2022, 08:49
Popocatepetl Yanardağı'nda 8 günde 3 patlama: Yetkililer uyardı!

Popocatepetl Yanardağı’nda geçtiğimiz gün yerel saatler 21.21’de bir patlamaya yaşandığını ifade eden Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED), yaşanan olay sonrasında yanardağın ağzından çıkan kül ve lavların 3 bin metre kadar yükseğe çıktığını ifade etti. CENAPRED tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, 24 saat içerisinde patlamanın haricinde 41 kez toz ve gaz çıkışı ve 2 küçük çaplı deprem görüldüğü belirtildi.

Yaşanacak olumsuzluklara karşı vatandaşlar uyarıldı

Ortaya çıkan patlamalar sebebiyle çakıl ve taşların düşebileceği konusuna dikkat çeken yetkililer, insanların yanardağdan uzak durmaları hususunda uyardı. Çevrede bulunan yerleşim yerlerinde hayatını sürdürenlerin ise yağmur ve kül yağışı ile beraber çamur akıntısına yönelik tedbir almalarını tavsiye etti.

Kuzey Amerika'nın ikinci en büyük yanardağı olarak biliniyor

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman atan dağ” manasına gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre boyuyla Kuzey Amerika’da bulunan ikinci büyük yanardağıdır. Kraterinin derinliği 150 metre çapı ise 900 metredir. 16 kilometre kuzeyinde Popocatepetl’in ikizi olarak görülen Iztaccihuatl Yanardağı bulunmaktadır.

Yorumlar (0)