Pompeo: Erdoğan'ı ikna etmek için birlikte çalışmalıyız!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türk askeri kapasitesinin giderek daha fazla kullanılmasının kendisini endişelendirdiğini belirterek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tarz eylemlerden kaçınması için ikna edilmesi gerektiğini ve bunun için ülkesi ile Avrupa'nın beraber çalışmasının şart olduğunu ifade etti. 

DÜNYA 18.11.2020, 10:10 18.11.2020, 10:54
Pompeo: Erdoğan'ı ikna etmek için birlikte çalışmalıyız!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 13-23 Kasım tarihleri arasında 7 ülkeyi ziyaret edecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Pompeo, söz konusu ziyaretlerine Fransa'dan başladı. Pompeo, eşiyle beraber hafta sonu Fransa'nın başkenti Paris'e gitti. 

Elysee Sarayı, söz konusu gelişmeyi "nezaket ziyareti" olarak nitelendirirken, basın ise "yeni bir siyasi projeye hazırlık ziyareti" olarak nitelendirdi. 

Pompeo, ilk olarak Fransız mevkidaşı Jean Yves le Drian ile görüştü. Söz konusu görüşmeye daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dâhil oldu. 

Fransız gazetesi Le Figaro'ya konuşan Pompeo, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ndeki (NATO) yerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte Türkiye'nin son günlerdeki faaliyetlerini değerlendirmek üzere çok vakit harcadıklarını ifade etti.

"Türkiye, fazla agresif davranıyor"

Türkiye'nin savaş sırasında Azerbaycan'a destek verdiğini ve "bölgeye Suriye güçlerini konuşlandırdığını" belirten Pompeo, "Fazla agresif davrandıklarına ilişkin fikir birliği sağladık." dedi.

Pompeo, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini ve üçüncü ülkelerin güçlerini Libya'ya sokmasını" Macron ile birlikte ele aldıklarını belirterek, çatışmaların uluslararası boyutlara ulaştığını ve bunun bütün ülkeler için zarar verici olduğunu iddia etti. 

"Azerbaycan için de aynısı geçerli"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Libya'ya müdahaleye son vermeleri için bütün ülkelere çağrıda bulunduğunu kaydeden Pompeo, Azerbaycan için de aynı şeyin geçerli olduğunu belirtti.

Pompeo, Dağlık Karabağ meselesinde Rusya ve Fransa ile beraber AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanları olduklarını hatırlatarak, sorunların bu çerçevede çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

"Endişemizi dile getirdik"

Türk askeri kapasitesinin giderek daha fazla kullanıldığını öne süren Pompeo, bu nedenle endişelendiklerini ve görüşmelerde bu endişelerini açık bir şekilde aktardıklarını söyledi. 

"Erdoğan'ı ikna etmek için çalışmalıyız"

Pompeo, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tarz eylemlerden kaçınması için ikna edilmesi gerektiğini ve bunun için ülkesi ile Avrupa'nın beraber çalışmasının şart olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)