Pompeo: Doğu Akdeniz krizine Trump el atacak!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz krizine Başkan Donald Trump'ın müdahale edeceğini duyurdu. 

DÜNYA 12.09.2020, 14:15
Pompeo: Doğu Akdeniz krizine Trump el atacak!

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kararlı bir şekilde yürütürken, Yunanistan sadece tehditler savurmaya ve diğer ülkeleri yanına çekmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz krizine ilişkin yeni bir açıklamada bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Pompeo, söz konusu krize Başkan Donald Trump'ın müdahale edeceğini bildirdi. 

Pompeo, Doğu Akdeniz gerginliğinin çözüme kavuşturulabilmesi amacıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in telefonda görüşeceğini duyurdu. 

Pompeo ne demişti?

Taliban ile Afganistan arasında yapılan barış görüşmelerine arabuluculuk etmek üzere Katar'ın Doha kentine giden Pompeo, uçaktayken Doğu Akdeniz gerginliğine ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Pompeo, Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Doğu Akdeniz krizini barışçıl yollarla çözüme kavuşturması gerektiğini söylemişti.

Bu konuda ciddi görüşmeler gerçekleştirileceğini kaydeden Pompeo, söz konusu görüşmelerin somut hamlelerle yürütülmesi gerektiğini ifade etmişti. 

Pompeo, bu kapsamda Doğu Akdeniz'de bulunan askeri güçlerin geri çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

Silah ambargosu kaldırılmıştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 33 yıldır Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına karar verilmişti.

Pompeo, söz konusu kararı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e iletmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, söz konusu kararın yalnızca ölümcül olmayan savunma malzemeleri için geçerli olduğunu ifade etmişti.

Bakanlık, ambargonun 2021 yılı boyunca kaldırılacağını duyurmuştu. 

Anastasiadis teşekkür etmişti

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Anastasiadis, ambargonun kaldırılmasıyla Kıbrıs ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki güvenlik ilişkilerinin güç kazanacağını belirtmişti.

Pompeo ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi veren Anastasiadis, "Türkiye'nin saldırgan bir tutum sergilediğini, bu nedenle Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğin azaltılmasının önem taşıdığını" dile getirdiklerini aktarmıştı. 

Türkiye'den tepki gelmişti

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu kararın hiçbir şekilde müttefiklik ruhu ile tutarlı olmadığını bildirmişti.

Açıklamada, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) halkının güvenliğini sağlamak için gereken hamlelerde bulunacağı kaydedilmişti. 

Yorumlar (0)