Pompeo'dan Çin zulmü açıklaması: Yaşananlar kasıtlı!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yaşananlara yönelik sızdırılan belgelere ilişkin "Bu raporlar, orada yaşananların rastgele olmadığını, kasıtlı olduğunu ve halen devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

DÜNYA 26.11.2019, 22:56
Pompeo'dan Çin zulmü açıklaması: Yaşananlar kasıtlı!

Mike Pompeo, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yaşananlara yönelik sızdırılan belgelerin Çin yönetimi tarafından bölgede uygulanan insan hakları ihlallerini doğruladığını kaydetti.

"Ezici bir şekilde artan kanıtlar var"

Pompeo, "Bu raporlar, Çin Komünist Partisinin cezaevlerindeki bireylere yönelik uyguladığı insan hakları ihlalleri ve suistimallere dair ezici bir şekilde artan kanıtlar ile tutarlı. Bu raporlar, orada yaşananların rastgele olmadığını, kasıtlı olduğunu ve halen devam ettiğini gösteriyor." dedi.

New York Times tarafından yayımlanan 403 sayfalık belgede, Çin yönetiminin Sincan'daki güvenlik birimlerine nasıl hareket etmeleri gerektiğiyle ilgili verdiği ayrıntılı talimatlar geniş yankı uyandırmıştı.

Diğer taraftan, Pompeo, Hong Kong'daki süren eylemlere ilişkin, Hong Kong yönetiminin halkın endişelerine cevap vermesi çağrısını yaptı. 

Eylemlerin bağımsız bir inceleme ekibi tarafından soruşturulması gerektiğini aktaran Pompeo, "Hong Kong'daki kargaşa ve şiddet sadece emniyet güçlerinin çabasıyla çözülemez. Hükümet, halkın endişesini dikkat almalıdır." diye konuştu.

Eylemlerde şiddet dalgası

Hong Kong'da yaz başından beri süren eylemlerde, son haftalarda protestocular ile polis arasındaki çatışma ve şiddet olayları arttı.

Protestocular, geçen hafta başında üniversite kampüslerini ve kent merkezlerini işgal etmişti.

Güvenlik güçleri, öğrenci ve protestocuların işgal ettiği en az 10 üniversite kampüsünün çoğunda kontrolü ele geçirmişti.

Yorumlar (0)