Pompeo da NATO'dan şikâyetçi!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamasına paralel bir açıklamada bulundu.

DÜNYA 08.11.2019, 17:21 08.11.2019, 18:07
Pompeo da NATO'dan şikâyetçi!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya'da Berlin Duvarı yıkılışının 30’uncu yıldönümü dolayısıyla konuşma yaptı. Pompeo, burada yaptığı konuşmada, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) etkisiz bir birlik haline dönüşmesi tehlikesine karşılık "gelişmesi ve değişmesi" gerektiği uyarısında bulundu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un NATO'nun "beyin ölümünün" gerçekleştiğini söylemesinin ardından Pompeo, ittifakın "gelişmesi ve değişmesi" gerektiğini, bunun olmaması halinde hükümsüz olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Pompeo, sözlerine şöyle devam etti:

"Kuruluşundan 70 yıl sonra, NATO’un artık gelişmesi ve değişmesi, günümüz şartlarının gerçeklikleri ve zorluklarıyla karşı karşıya gelmesi gerekiyor. Eğer ülkeler, NATO’ya gerekli kaynakları sağlamadan güvenlikten faydalanabileceklerini düşünürlerse, sözlerini yerine getirmezler, bu da NATO’nun etkisiz ve hükümsüzleşmesi riskini oluşturur."

Çin ve Rusya'ya karşı uyarı yaptı

İki günlük Almanya ziyareti dâhilinde Berlin Duvarı yıkılışının 30’uncu yıl dönümü anmalarına katılan Pompeo, etkinlikte yaptığı konuşmada ABD ve Almanya ilişkilerine ilişkin bazı noktalara değindi. Pompeo, Çin ve Rusya’ya karşı uyarılarda da bulundu.

Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerin "oluşturdukları tehditleri ortaya çıkarmanın Batı’daki özgür ulusların sorumluluğu" olduğunu belirten Pompeo, ABD ve müttefiklerinin "oldukça zor koşullarda kazanılmış olan zaferlerini korumaları" gerektiğini ifade etti. Pompeo ayrıca, "Özgür olmayan ülkelerle bir değer yarışındayız." ifadesini kullandı.

"Enerji talebinin tamamen Putin'in eline geçmesi anlamına geliyor"

Çalışmaları süren ve Rusya’dan Almanya’ya uzanan Nord Stream petrol hattının, "Avrupa’daki enerji talebinin tamamen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eline" geçmesi anlamını taşıdığını kaydeden Pompeo, Almanya’da "5G ağ çalışmaları yapmak isteyen Çinli şirketlere karşı" dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. 

Macron ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz gün NATO'ya yönelik oldukça sert bir yorumda bulunmuştu. Macron, NATO'nun Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik ortak bir irade geliştirememesini ve ABD'nin ittifaka yönelik tutumunu, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" şeklinde eleştirmiş ve Avrupa'nın savunmasına yönelik NATO'ya bel bağlamak yerine Avrupa Birliği (AB) üzerinden adımlar atılması gerektiğini savunmuştu.

Yorumlar (0)