Pompeo: Barış Pınarı makûl

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var." diyerek Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı harekâtını makûl bulduğunu ifade etti.

DÜNYA 10.10.2019, 11:54
Pompeo: Barış Pınarı makûl

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hem güney sınırında oluşturulan terör koridorunu yok etmeye yönelik, hem de bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı operasyonunu "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var." diyerek meşru bulduğunu ifade etti.

ABD'de PBS televizyonuna yaptığı açıklamada Mike Pompeo, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin sorular üzerine, "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var. Biz ABD'nin hedefleri doğrultusunda Suriye'de DEAŞ tehdidi ile mücadele ederken terörün Türkiye'deki insanları hedef almaması için elimizden geleni yaptık. Bunu yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Televizyon programında sunucu Judy Woodruff'un Pompeo'ya, ABD'nin YPG/PYD gruplarını hâlâ "müttefik" olarak görüp görmediğini sorması üzerine, "Türkiye'nin meşru güvenli kaygısı var. Bunu daha önce söyledik. Ben kişisel olarak da söyledim. Güneylerinde terör tehdidi var." mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın yaptığı telefon görüşmesinin ardından bölgedeki Amerikan askerlerinin çekildiklerini söyleyen sunucunun "ABD, harekat için Türkiye'ye yeşil ışık yakmış görünüyor." demesi üzerine Pompeo, "Hayır, bu doğru değil. ABD, harekât için yeşil ışık yakmadı. Pazar gecesi yapılan görüşmede bölgedeki ABD askerlerinin risk altında kalabileceği ortaya çıkınca Başkan Trump askerleri zarar görmeyecekleri bir yere kaydırmaya karar verdi. Yapılan budur." mesajlarını verdi.

DEAŞ ile mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayan Pompeo, çok taraflı bir mücadele yürütülerek hedefe ulaşılacağını ifade etti.

Yorumlar (0)