Pompeo, azil sürecinin sonuna yaklaşılırken Ukrayna'ya gitti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Başkan Trump'ın azil sürecini başlatan telefon görüşmesini yaptığı Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'le Kiev'de buluştu.

DÜNYA 31.01.2020, 14:02
Pompeo, azil sürecinin sonuna yaklaşılırken Ukrayna'ya gitti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ve Dışişleri Bakanı Vadim Prystaiko'yla görüşmek için Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti.

Azil süreci neden başladı?

ABD Başkanı Donald Trump hakkında yürütülen azil sürecini başlatan telefon görüşmesinin diğer ucunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky vardı. Zelensky'den Demokrat Partili rakibi Joe Biden ve ailesi hakkında bir soruşturma açılmasını isteyen Trump, iddialara göre soruşturma açılmazsa Ukrayna'ya yapılacak 400 milyon dolarlık yardımı keseceğini söyledi. Ukrayna'ya yapılan yardımlar geçici olarak dondurulmuştu. Demokrat Partililer, Trump'ı dış politikayı kişisel çıkarları için kullanmakla suçlamıştı.

"Bireyler hakkında konuşmak istemiyorum"

Yolculuktan önce azil süreci veya Biden ailesi hakkında Ukraynalılarla konuşup konuşmayacağı sorulan Pompeo, "Spesifik bireyler hakkında konuşmak istemiyorum" dedi.

Azil süreci başladığından beri Ukrayna'ya giden en yetkili kişi olan Pompeo, Ukraynalı mevkidaşına Rus saldırganlığını durdurmak ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için ABD'nin tam desteğinin arkalarında olduğunu açıkladı.

Ukrayna'da neler oluyor?

Ukrayna, 2014 yılından beri ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde devam eden krizle mücadele için ABD'nin diplomatik, askeri ve ekonomik desteğine ihtiyaç duyuyor. 5 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda Rus yanlısı isyancılarla Ukrayna hükümeti çatışıyor. Ülkedeki krizde 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)