Polonya’dan Almanya’ya trilyonluk tazminat talebi!

Polonya yasama kurulunun alt kanadı, Nazi işgali esnasında aldığı zararlar adına Almanya'dan 1,3 trilyon dolar tazminat isteminde bulunmak için oy kullandı.

DÜNYA 15.09.2022, 09:21
Polonya’dan Almanya’ya trilyonluk tazminat talebi!

Polonya Nazi işgali sırasında aldığı zararları Almanya’dan geri istiyor. Tazminat önergesi, muhalefet ve Polonya'nın iktidarda bulunan Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin bir araya gelmesi ile 418'e karşı 4 oyla onaylandı.

2019’da 850 milyar olarak hesaplanmıştı

2015 yılında iktidara gelen Hukuk ve Adalet partisi, Almanya'dan Nazi döneminde yaşanılanlara karşı tazminat isteminde bulundu. 2019 yılında Nazi işgalinin görünen maliyetini yaklaşık 850 milyar dolar olarak tahmin edilirken, parti tarafından gerçekleştirilen ve bu ayın ilk günlerinde ortaya çıkarılan bir rapor fiyat oranını 1.32 trilyon dolara yükseltti.

Raporun oluşturulduğu tarihte, PiS lideri Jaroslaw Kaczynsk, 2019 senesinde belirlenen miktarın Almanya'nın karşılayabileceği "muhafazakar" bir oran olduğunu ve Berlin'in savaş tazminatını vermesinin "gerçek Almanya-Polonya uzlaşmasına" destek sağlayacağını ifade etti.

İmza atmak istememişti

Polonya komünist hükümeti ve Doğu Almanya arasında gerçekleştirilen 1953 anlaşmasında Batı ve Doğu Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve SSCB arasında 1990 senesinde imzası atılan bir anlaşmada tazminat talebinden feragat etmişti.

Polonya, 1953 senesinde anlaşma sırasında Sovyetler Birliği'nin baskısı gördüğünü ve bu yüzden imza attığını ifade ederken, 1990 yılındaki müzakerelerine katılım sağlamadığını ifade etti.

Yorumlar (0)