Polonya’da kadına şiddetin korkutan rakamları 

Polonya Kadın Hakları Merkezi’nin son yayınladığı rapora göre ülkede her 40 saniyede bir kadın şiddete uğruyor.  

DÜNYA 19.03.2021, 12:26 19.03.2021, 15:59
Polonya’da kadına şiddetin korkutan rakamları 

Polonya’da aktif olarak görev yapan Kadın Hakları Merkezi’nin yayınladığı son rapor, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada hüküm sürdüğünü bir kez daha gösterdi. Rapora göre her 40 saniyede bir kadın şiddete uğruyor.

Yaşları 16 ile 40 arasında değişen yaklaşık 800 bin kadın yıl içinde çeşitli şekillerde şiddet görüyor. Şiddet gören her 6 kadından biri ise sağlık kuruluşlarında tedavi görüyor.

Yılda 500 kadın ölüyor

Raporda yayınlanan bir diğer bilgiye göre bir yıl içinde 500’e yakın kadın, aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor. Polonya’da kadına yönelik şiddet haberleri ne yazık ki bitmiyor.



Kadına yönelik şiddet korkutucu boyutlarda

Dünya ülkelerinin geneline bakıldığında kadına yönelik şiddetin korkutucu boyutlara ulaştığı göze çarpıyor. Avrupa’da 15 yaş ve üzerindeki her 3 kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Sağlık verilerine göre ise haftada yaklaşık 50 kadın, şiddet nedeniyle hayatının kaybediyor.

Şiddet sistematik şekilde devam ediyor

Kadın Hakları Merkezi’ne göre şiddet asla bir kez yaşanan ya da yanlışlıkla olan bir şey değil. Gerek ikili ilişkilerde gerekse evliliklerde şiddet, sistematik şekilde devam ediyor. Ayrıca güvenlik güçleri ve komşular da dahil olmak üzere şiddete uğrayan kadının çevresindeki kimse, bunu durdurmak için çabalamıyor.

Adli makamlarda görülen “kadına şiddet” davalarının %70’lik kısmı, “kovuşturmaya gerek olmadığı” gerekçesiyle düşürülüyor. Ceza alan kişilerin %80’inin cezası ise erteleniyor. 

Kadınlar adalete güvenmiyor

Uluslararası Af Örgütü’nün Polonya Şubesi, yayınladığı raporda kadınların adalet sistemine güvenmediklerini, şiddet görseler bile diğer Avrupalı ülkelerindeki kadınlara nazaran mahkemeye daha az başvurdukları belirtiliyor. 

Yorumlar (0)