Polonya duyurdu: Ukrayna'ya can suyu olacak

Polonya, MIG-29 savaş uçaklarını 'derhal ve ücretsiz' bir şekilde ABD'ye vermeye hazır durumda olduklarını bildirdi.

DÜNYA 09.03.2022, 00:50 09.03.2022, 11:56
Polonya duyurdu: Ukrayna'ya can suyu olacak

Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Polonya makamlarının bütün MIG-29 savaş uçaklarını 'derhal ve ücretsiz' bir şekilde ABD'nin Ramstein'deki hava üssüne yönlendirmeye ve ABD hükümetine vermeye hazır durumda olduğunu açıkladı.

Rau, kendilerinin de ABD'den benzer operasyonel yeteneklere sahip ikinci el uçaklar tesis edilmesini talep ettiklerini kaydederek, Polonya'nın bahse konu jetlerin satın alma şartlarını hemen yerine getirmeye de hazır durumda olduğunu ifade etti.

Söz konusu açıklamada, Polonya hükümeti tarafından, MIG-29 savaş uçaklarına sahip diğer NATO ülkelerinin de aynı adımı atmaları gerektiği belirtildi. 

Polonya Cumhurbaşkanı: Savaşa dahil olmak anlamına gelebilir

Polonya'nın Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya kendi envanterindeki MIG-29'larını göndereceği ve buna karşılık olarak da ABD'nin Polonya'ya F-16 savaş uçağı vereceği öne sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçakları göndermesinin savaşa dahil olmak manasına geleceğini kaydederek, bu sebeple Ukrayna'ya savaş uçağı yardımında bulunmayacaklarını açıklamıştı. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise pazar günü gerçekleştirdiği açıklamada, Polonya'nın uçak yardımında bulunması durumunda ABD uçaklarının Polonya'ya konuşlandırılabileceğini bildirmişti. Polonya makamları ise bu denli önemli bir hususta kesin kararın NATO'da alınması gerektiğini duyurmuştu. 

Yorumlar (0)