Polonya'da yüz binler bağımsız adalet için sokaklara indi

Polonya'da binlerce insan, bir hakimin görevden alınmasının ardından sokaklara indi.

DÜNYA 02.12.2019, 11:12
Polonya'da yüz binler bağımsız adalet için sokaklara indi

Pazar günü Polonya'da binlerce insan, hükümet tarafından baskı gören hakimlerle dayanışma için sokaklara indi. Polonya'nın aşırı sağcı Hukuk ve Adalet Partisi tarafından kurulan hükümeti, ülkedeki adalet sistemine 2015 yılında iktidara gelmesinden beri büyük değişiklikler getirdi. Bu değişiklikler arasında hakimlerin atanması da var.

Polonya, AB'nin de tepkisini çekiyor 

Protesters gather in Krakow

Polonya'nın adalet sistemindeki değişiklikler, birkaç yıldır ülkedeki muhaliflerin ve Avrupa Birliği'nin (AB) büyük tepkisini çekiyor. AB, Hukuk ve Adalet Partisi'ni hukukun bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü zedelemekle suçluyor. Polonya hükümeti ise adalet sistemindeki değişiklikleri yolsuzlukla mücadele ve mahkemelerin verimliliğini artırma için atılan önemli adımlar olarak görüyor.

Hakim, başka bir hakimi soruşturuyordu


Görevden alınan hakim Juszczyszyn

Pazar günü yapılan eylemler, Cuma günü Pawel Juszczyszyn isimli bir hakimin görevden alınmasıyla başladı. Görevden alınan hakim, Hukuk ve Adalet Partisi'nin kurduğu Ulusal Adli Konseyi'nin aday gösterdiği bir hakimin seçilmesini soruşturuyordu. Muhalifler, hakimin seçilmesinin ve Ulusal Adli Konseyi'nin bağımsız olmadığı iddialarını dile getiriyor.

Görevden alınan hakim de eylemlerdeydi

Protester outside the Justice Ministry, Warsaw, 1 December 2019

Eylemciler, AB ve Polonya bayrakları sallayarak "Hukuk yoksa adalet yok" yazan pankartlar taşıdı ve başkent Varşova'da bulunan Adalet Bakanlığı binası önünde toplandı. Aktarılan bilgilere göre ülkenin 100'den fazla şehri ve kentinde de benzer eylemler yapıldı.

Görevden alınan hakim Pawel Juszczyszyn de Pazar günkü Varşova eylemlerine katıldı ve hakimlerin korkusuz olması gerektiğini, mahkemeler bağımsız olmadığı sürece vatandaşların özgür olmadığını ve kimsenin hukuka bağlı kalmayacağını söyleyerek cesur hakimlerin baskılara boyun eğmemesi çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)