Plastik poşet kullanımı yasaklanıyor

Yeni Zelanda Çevre Bakanı Eugenie Sage, tek kullanımlık plastik poşetlere getirilen yasağa ilişkin, "Yasak; nehirlerde, akarsularda, yağmur suyu sistemlerinde ve okyanusta daha az plastik olmasını sağlamalıdır." dedi.

DÜNYA 02.07.2019, 08:52
Plastik poşet kullanımı yasaklanıyor

Yeni Zelanda'da geçtiğimiz yıl yasalaşan 'tek kullanımlık plastik poşet yasağı' 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girdi. Çevre Bakanı Eugenie Sage, bakanlığın resmi sayfasından konuya ilişkin açıklamada bulundu. 

Söz konusu yasakların, daha sağlıklı okyanuslara ve doğaya yardım etmek için bir adım olduğuna dikkat çeken Bakan Sage, "Yasak; nehirlerde, akarsularda, yağmur suyu sistemlerinde ve okyanusta daha az plastik olmasını sağlamalıdır. Böylece deniz kuşları, balıklar, kaplumbağalar ve deniz memelileri daha az etkilenir." diye konuştu. 

"Atık sorunlarıyla mücadelede bir adım"

Sage, yasakla birlikte Yeni Zelanda'da geri dönüşümün özendirilmesinin planlandığını vurgulayarak, "Bu, Yeni Zelanda'nın atık sorunlarıyla mücadelede bir adım. Yeniden kullanılabilir çantalarını almayı hatırlayan Yeni Zelandalılar, her yıl onlarca, milyonlarca tek kullanımlık plastik poşetin atık olmasını engelleyecek." ifadelerini kullandı.

Yasağın ihlal edilmesi halinde, marketlere 67 bin dolara kadar para cezası kesilecek. 

Diğer ülkelerde plastik poşet uygulamaları

Naylon poşet yasağı, ilk defa 2002 yılında Bangladeş'te uygulanmaya başladı. Yasağın en katı olduğu ülke ise Kenya. Kenya'da 2017'de yürürlüğe giren uygulamaya göre, plastik poşet kullanan, üreten ya da satanlar 4 yıla kadar hapis ya da 38 bin dolara kadar para cezasına çarptırılabiliyor.

Dünya genelinde 60'tan fazla ülkede naylon poşet kullanımına yönelik düzenleme mevcut. Türkiye, Avustralya, Tayvan, Kolombiya, Mozambik ve Güney Afrika'da plastik poşetler belirli bir ücret karşılığında satılıyor. 

Her yıl dünyada bir trilyondan fazla plastik poşet üretiliyor ve yaklaşık 8 milyon metrik ton plastik poşet, okyanusların kirlenmesinde neden oluyor. Bu geçen her bir dakikada, bir kamyon plastik atığın sulara boşaltılmasına karşılık geliyor. 

Yorumlar (0)