Plaj kumu çalan çift hapisle yargılanacak

İtalya’nın Sardinya Adası'ndan 'hatıra' olarak 40 kilo kum alan Fransız çift, 6 yıla kadar hapisle yargılanacak. 'Kamu malı' sayılan kumun ada dışına çıkarılması yasak kabul ediliyor.

DÜNYA 19.08.2019, 15:50
Plaj kumu çalan çift hapisle yargılanacak

Fransız bir çift, İtalya’nın Sardinya Adası'ndaki bir plajdan aldığı 40 kilogram ağırlığında kumla yakalandı. Çift, 6 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Polis raporunda, çiftin Fransa'nın Toulon kentine geçmek üzere feribota bindiği ve araçlarındaki kilolarca kumun, 14 ayrı plastik torbaya bölünmüş şekilde bulunduğu bildirildi. 

Çift, plajdan aldıkları kumu tatil hatırası olarak eve götürmek istediklerini ve suç işlediklerinin farkında olmadıklarını söyledi.

Fakat çift, kamu malını çaldıkları gerekçesiyle bir yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Doğal varlıkların ticaretini yapmak yasak

2017 yılında yürürlüğe giren yasaya göre, kum, çakıl taşı ve deniz kabuğu gibi doğal varlıkların ticaretini yapmak suç niteliği taşıyor. Bu suçu işleyenlere de genellikle 3 bin euroya kadar para cezası veriliyor. 

Sardinya’nın ünlü beyaz kumları 'kamu malı' olarak kabul ediliyor. Bu nedenle kumların ada dışına taşınması yasak sayılıyor. 

Yerliler de şikayetçi

Sardinya yerlileri uzun bir süredir plaj kumları başta olmak üzere doğal varlıkların çalınmasından dert yanıyor.

Yetkililer, her yıl büyük miktarda kumun kaybolduğunu ve bunun çevreye zarar verdiğini ileri sürüyor. Turistlerin, hatta İtalyanların bile adaya ait kumları şişeleyerek internette açık artırmaya çıkardığı biliniyor.

Yorumlar (0)