PKK'lıları taşıyan helikopter düştü: PKK'lıları kim taşıyordu?

Kuzey Irak’ta herhangi bir temsilcisinin bulunmadığı helikopter yere çakıldı. Kaza sırasında terör yapılanması PKK mensubu oldukları belirlenen 7 kişi öldü. Helikopterin hangi ülke çatısı altında uçuş yaptığı ise henüz netleşmedi.

DÜNYA 17.03.2023, 11:34 17.03.2023, 13:01
PKK'lıları taşıyan helikopter düştü: PKK'lıları kim taşıyordu?

Türkiye sınır hattına 60 km uzaklıkta bulunan Kuzey Irak'ın Duhok şehrinde gizemli bir helikopter kazası meydana geldi. Sahibi belli olmayan bir helikopter, yere çakıldı. Kaza sırasında içerisinde kadınların da bulunduğu 7 kişi öldü.

Sahiplenen çıkmadı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede şu ifadelerde bulunuldu: "Duhok'ta düşen helikopter içerisinde terör yapılanması PKK mensupları bulunuyordu"

Sosyal medya hesapları üzerinden konu ile ilgili açıklamada bulunan Bölgesel Yönetimin Anti-Terör Birimi, Eurocopter AS350 tipi helikopterin Duhok'un Çemanke bölgesinde düştüğünü ifade etti.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Helikopterin mevcut durumda kime ait olduğunun net bir şekilde belirlenmesi adına ayrıntılı inceleme devam ediyor.”

Öte yandan Irak merkezi yönetimi, Türkiye ve uluslararası koalisyon güçleri ile görüşme sağlandığını belirtti.

“Fransa’nın açıklama yapması gerek”

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, "Irak’ın kuzey tarafında PKK mensupları bir helikopterle bir bölgeden farklı bir bölgeye sevk edilebiliyor. Bazı basın kuruluşlarına göre, bu helikopter Süleymaniye'de bulunan Kürdistan Yurtsever Birliği'ne geçmiş zamanlarda tahsis edilmiş bir helikopter. Bu helikopterler AS350 Eurocopter Cougar olarak isimlendiriliyor. Fransa'nın bu noktada bir açıklamada bulunması gerek. Çünkü paylaşılan görsellerde helikopterin seri numarası açık bir şekilde okunuyor. Bu helikopter hangi kişilere satılmış? Bu satışın yapıldığı yer, Kürdistan Yurtseverler Birliği ya da PKK'nın kendisi bile olabilir. Helikopter hangi düşünceyle kime nasıl tahsis edildi? Bu noktada ayrıntılı bir araştırma sağlanması gerek. Bu noktada MİT'in çalışmalarını beklememiz gerekiyor." dedi.

"Helikopterle yapılan bu tür uçuşların, Irak merkezi hükümetinin bilgisi olmadan gerçekleştirilmesi oldukça zordur" şeklinde ifade eden uzman, "Genellikle VIP olarak adlandırdığımız son derece önemli kişiler helikopterle taşınır. Eğer helikopterde terör örgütü unsurları varsa, 6-7 kişilik bir helikopterle bir faaliyeti gözlemleyen, inceleyen veya nezaret eden biri olabilir. Belki de ABD Genelkurmay Başkanı'nın yaptığı görüşmelere katılmış bir heyet vardır. Doğruluğunu kesin olarak bilemesek de bir grup Süleymaniye'ye intikal ederek Kandil'e geri dönmüş olabilir. Ancak, sadece alelade birkaç teröristin helikopterle bir yerden başka bir yere nakledilmesini pek mümkün görmüyorum" şeklinde yorumladı.

Yorumlar (0)