PKK, İsrail'e petrol mü satacak?

Suriye'nin petrol sahalarını kontrolü altına alan terör örgütü PKK/YPG'nin, çıkarılacak petrolün satış hakkını İsrailli bir şirkete devrettiği iddia ediliyor.

DÜNYA 12.11.2019, 09:33
PKK, İsrail'e petrol mü satacak?

Suriye'de bulunan petrol alanlarını ABD'nin de desteğiyle kontrol altına alan terör örgütü PKK/YPG'nin; Deyrizor, Haseke ve Rakka'da bulunan 11 petrol ve doğalgaz bölgesinin işletilmesi için İsrailli enerji şirketi Global Development Corporation'la (GDC) temasa geçtiği iddia ediliyor.

"Petrolü keşfetme ve geliştirme hakkını da veriyoruz"

Bölgedeki petrol alanlarının daha verimli işletilmesini isteyen ve buradan büyük bir kâr elde etme amacı güden terör örgütü PKK/YPG'nin, sözde yerel siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi (SDK) aracılığıyla GDC'ye "Bu belge, SDK’nın sahip olduğu petrol satışı ile ilgili tüm konularda şirketiniz GDC’ye verilmiş resmi bir kabuldür. Ayrıca size, yönettiğimiz alanlarda bulunan petrolü keşfetme ve geliştirme hakkını da veriyoruz” ifadeli bir belge yollayarak bölgedeki petrol kuyularını işletme hakkını devrettiği iddia edildi.

"ABD onayına tabidir"

Haber 7'nin haberine göre PKK/YPG ve GDC arasındaki anlaşmada oldukça dikkat çekici bir nokta var. Belgedeki bir maddede “Suriye Demokratik Konseyi’nin petrol satışına ilişkin tüm konular her zaman için ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) onayına tabidir” ifadeleri kullanılıyor. Bu ifadeyle birlikte bu anlaşmanın ABD'nin gözetiminde yapıldığı iddia ediliyor.

Anlaşmada petrol miktarı da belirtilmiş

Belgede gösterildiği iddia edilen bir başka detay ise bölgeden çıkarılacak petrol miktarını gösteriyor. Toplam üretim konusunda “Ham petrol üretiminin günde 400.000 varil olabileceğini tahmin ediyoruz. Mevcut günlük üretim kapasitesi günde 125.000 varildir. Metrik Ton başına fiyat (7 varile eşittir) 160- 240 dolar arasındadır. Böylece varil başına fiyat 22 - 35 dolar arasındadır” şeklinde anlaşıldığı iddia ediliyor.

Moti Kahana, İran'a satışı engellediğini kabul etti

İsrailli ünlü iş adamı Mordechai "Moti" Kahana, İsrail'in Hayom gazetesine Temmuz ayında yaptığı açıklamada Suriye petrolünü işleteceğini ve satışını gerçekleştireceğini söylemişti ancak Suriyeli Kürtlerin kendisine devrettiği petrolü İsrail'e sattığı iddiasını reddetmişti. Kahana, aynı röportajda İran'a petrol satışını engellemeye çalıştığını da kabul etmişti.

Yorumlar (0)