Pfizer CEO’su Bourla'dan, aşının Omicron varyantına etkisine ilişkin yeni açıklama

Amerikan ilaç şirketi Pfizer’ın CEO’su Bourla, Omicron varyantı ve aşı etkinliği hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının önceki varyantlara nazaran daha hafif olduğunu fakat diğer varyantlardan daha hızlı yayıldığını ifade eden Bourla, geliştirdikleri aşının Omicron varyantına karşı etkinliğinin oldukça az olduğunu fakat üçüncü doz BioNTech aşısının laboratuvar testlerinde Omicron’a karşı başarı elde ettiğini aktardı. 

DÜNYA 08.12.2021, 17:47 08.12.2021, 17:54
Pfizer CEO’su Bourla'dan, aşının Omicron varyantına etkisine ilişkin yeni açıklama

ABD’li ilaç şirketi Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, koronavirüsün yeni tespit edilen varyantı Omicron ve BioNTech aşısı hakkında merak edilenleri yanıtladı. Omicron varyantının diğer varyantlardan daha hızlı bulaştığını fakat semptomlarının daha hafif olduğunu ifade eden Albert Bourla, çok hızlı yayılan Omicron’un çok daha farklı mutasyonlara yol açabileceğini açıkladı. 

“Hızlı varyantlar farklı mutasyonları doğurur” 

Bourla: “Omicron ve onun gibi hızlı yayılan varyantlar, farklı mutasyonları doğurur. Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Bu sebeple varyantın hızlı yayılması hiç de iyi değil. Beyaz Saray Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci, Güney Afrika’dan gelen Omicron varyantı raporlarını hafta sonu bildirdi. Varyant, şiddetli değil. Fakat yine de Omicron’un oluşturduğu riski tam olarak anlayabilmemiz için daha fazla veriye ihtiyacımız var.” 



“Omicron’a karşı yeni aşı geliştirilebilir” 

Bourla: “Güney Afrika’daki milyonlarca insan HIV pozitif. Bu da koronavirüsten daha tehlikeli daha ciddi hastalıkların olabileceği anlamına geliyor. Güney Afrika’daki enfeksiyon dalgasından kesin sonuçlar çıkarmamız bu konuda zorlaşıyor. Omicron olduğu onaylanan vakaların sayısı şu anda düzinelerle ölçülüyor. Fakat önümüzdeki birkaç hafta içinde bu sayı milyonları bulacak. Klinik belirtiler konusunda ise yıl sonundan önce kesin ve iyi bilgilere sahip olabileceğimizi biliyoruz. Mart 2022 tarihine kadar Omicron’a karşı aşı geliştirilebilir. Fakat yeni bir aşıya ihtiyacımız olup olmadığı konusunda şu anda yeterli bilgiye sahip değiliz. Mevcut aşıların Omicron varyantına karşı etkili olup olmadığı konusunda daha birkaç hafta beklememiz gerekiyor.” 

“Antiviral ilacın varyantlara karşı savaşacağından eminiz” 

Bourla: “Şirketimiz bünyesinde geliştirilen antiviral ilaç Paxlovid’in hem Omicron hem de şimdiye kadar ortaya çıkan varyantlarla savaşacağı konusunda eminiz. Fakat buna karşın koronavirüs pandemisinin yakında son bulacağını düşünmüyoruz. Bu virüs ve varyantları artık toplum tarafından mevsimsel grip gibi görülmeli. Bu virüsün nelere yol açabileceğini, semptomlarını ve tedavisini artık biliyoruz. Bundan sonraki sürecin daha iyi olacağını düşünüyoruz.” 



“Pfizer/BioNTech Omicron’a karşı başarılı oldu” 

Bourla: “Pfizer/BioNTech aşısıyla Omicron üzerinde yaptığımız testlerden elde ettiğimiz bazı sonuçlar var. Laboratuvar testlerine göre Omicron varyantını nötr hale getiren bu aşı, ancak üçüncü dozda etkinlik sağlayabiliyor. Laboratuvarda virüse verdiğimiz ilk iki doz aşıda varyant üzerinde hiçbir etkinlik sağlanmadı. Fakat üçüncü doz aşıda varyant hücrelerinin etkisiz hale getirildiğini gördük. Üçüncü doz aşı, varyantın iki dozuna kıyasla antikorların 25 kat artmasını sağladı. İki doz, koronavirüs kaynaklı ciddi hastalıkları önlemede etkili. Omicron varyantının da önlenmesini isteyenler, üçüncü dozu da vurulmalı. Omicron’a karşı yeni aşıyı Mart 2022’ye kadar kullanıma sunmayı umuyoruz. Bu aşı üzerinde çalışmaya hali hazırda başladık.” 

Yorumlar (0)