Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili çarpıcı araştırma

İsrail'de birçok tıp merkezince yürütülen bir araştırmada, Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının bir tür göz iltihabı ile ilişkili olabileceği tespit edildi.

DÜNYA 04.08.2021, 23:56 05.08.2021, 18:00
Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili çarpıcı araştırma

İsrail'de birçok tıp merkezince yürütülen bir araştırmanın neticesinde Pfizer-BioNTech COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşısının bir tür göz iltihabı ile ilişkili olabileceği tespit edildi. Araştırmaya liderlik yapan İsrail'in Tel Aviv şehrinde yer alan Sourasky Tıp Merkezi'nden Prof. Zohar Habot-Wilner, gerçekleştirdiği açıklamada, iki doz Pfize-BioNTech koronavirüs aşısı uygulanan 21 kişide, ilk doz aşının uygulanmasından itibaren 14 gün arasında bir tür göz iltihabı olan 'anterior üveit' geliştiğini ve 2 kişide ise 'Multevanescent Beyaz Nokta Sendromu' (MEWDS) tespit edildiğini kaydedildi.

3 şiddetli vaka görüldü

Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının anterior üveit ile bağlantısını araştıran çalışmadaki tüm hastaların DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve Naranjo kriterlerini karşıladığını ifade eden Habot-Wilner, hastaların 8'inde en az 1 ila 15 sene evvelden anterior üveit öyküsü olduğunu ve sadece 3 şiddetli vakasının görüldüğünü belirtti. Habot-Wilner, sadece 1 vakanın 2. doz aşıyı aldıktan sonra durumunun kötüleştiğini ve uygun tedavi ile hastalığın geçtiğini bildirdi.

"Aşıyı öneriyorum"

Açıklamasında, anterior üveit öyküsü olan veyahut olmayan herkesin yine de koronavirüse karşı aşı olmalarını önerdiğini dile getiren Habot-Wilner, aşı olduktan sonra anterior üveit atağı geçiren bireylerin göz muayenesi yaptırmaları ve uygun tedavi görmeleri gerektiğine işaret etti. Habot-Wilner, genel itibarıyla aşı uygulandıktan sonra anterior üveit gelişmesinin 'ender' olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)