Pfizer, 3’üncü doz aşı için FDA’ya başvuru yaptı: “3’üncü doz aşının antikor üretimi 3,3 kat fazla”

Covid-19 salgınına karşı ABD’de tam onay alan Pfizer, üçüncü doz aşının onayı için sağlık kuruluşlarına başvurdu. Şirketin gerekçesi ise üçüncü doz aşının, antikor üretimini, ikinci doza göre üç kat artırması oldu.

DÜNYA 26.08.2021, 07:47
Pfizer, 3’üncü doz aşı için FDA’ya başvuru yaptı: “3’üncü doz aşının antikor üretimi 3,3 kat fazla”

Covid-19 salgınına karşı etkili olan ilk aşı Pfizer/BioNTech, geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden tam kullanım onayı aldı. Daha öncesinde “acil kullanım onayı” adı altında kullanımda olan aşının güvenilirliği kanıtlanmış oldu. Aşının geliştiricilerinden Pfizer ise üçüncü doz aşının da vurulması için gerekli kuruluşlara başvuruyu yaptı. ABD’nin üçüncü dozu onaylaması halinde dünya gelinde üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısının kullanımı sağlanacak.



Antikor üretimi 3 kat artacak

Pfizer tarafından yayınlanan yazılı açıklamaya göre 306 denek üzerinde yapılan denemelerde, ikinci dozdan sonraki beş ila 8 ay içinde yapılan üçüncü doz aşı antikor seviyesini 3,3 kat artırıyor. Üçüncü doz aşının yan etkilerinin de ikinci doz aşı gibi olduğunu belirten şirket, 16 yaş ve üzeri kişilerin yeniden aşı yaptırmasının önünü açmaya çalışıyor.



Üçüncü doz aşı, 20 Eylül’de

ABD yönetimi, geçen hafta virüse karşı Moderna ve Pfizer/BioNTech aşısını olmuş ve Amerikalılara da ikinci doz aşıdan 8 ay sonra üçüncü doz aşıyı olmalarını tavsiye etmişti. Ayrıca basın toplantısında, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin onay vermesi halinde üçüncü doz aşılamanın 20 Eylül 2021’de başlayacağı bildirilmişti. Pfizer/BioNTech aşısı şu anda 12 yaş ve üzerinde yalnızca bağışıklık sistemi hastalığı olan kişilere 3 doz şeklinde uygulanabiliyor

Yorumlar (0)