Petrolden bir kötü haber daha! Suudi Arabistan'da petrol üretim tesisi vuruldu!

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeki Aramco petrol tesisine saldırı gerçekleştirildi. İki tankın alev aldığı söz konusu saldırıyı Husiler üstlendi. Riyad, "Petrol arzında meydana gelecek aksaklıktan sorumlu değiliz" şeklinde açıklama yaptı.

DÜNYA 26.03.2022, 10:30 26.03.2022, 10:39
Petrolden bir kötü haber daha! Suudi Arabistan'da petrol üretim tesisi vuruldu!

Suudi Arabistan, bir kez daha Husilerin saldırılarının hedefi oldu.

Husiler’den, petrol tesisine saldırı

Cidde'de bulunan Aramco'ya ait petrol ürünleri tesislerine ve diğer şehirlere saldırılar düzenlendi.

Saldırıların ardından Aramco tesislerinde yangın çıkarken, yoğun dumanlar kamera görüntülerine yansıdı.

Riyad hükümeti, İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan’a saldırılarının uluslararası normlar ve kanunların ihlali olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından gelen yazılı açıklamada, Husilerin Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerinde petrol tesislerine ve sivillere gerçekleştirdiği saldırılar kınandı.

Suudi Arabistan: “Petrol arzında ortaya çıkacak aksaklıktan sorumlu değiliz”

Husilerin, Suudi Arabistan’a saldırılarının, uluslararası normlar ve kanunların ihlali olduğu aktarılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın, petrol tesislerine ilişkin Husiler tarafından düzenlenen saldırılar sebebiyle, petrol arzı konusunda uluslararası piyasalara yaşanacak aksaklıktan sorumlu olmadığı kaydedildi.

Türkiye’den kınama: “Bu eylemler son bulmalı”

Öte yandan Suudi Arabistan'da düzenlenen saldırı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla kınandı. Açıklamada, “Bölgemizin istikrar ve huzurunu hedef alan bu tarz terör eylemlerinin dehral son bulması elzemdir. Bu kapsamda, Suudi Arabistan’la olan dayanışmamızı ve Körfez bölgesinin güvenliğine yönelik bağlılığımızı bir defa daha vurguluyoruz.” sözlerine yer verildi.

ABD’den kınama

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, yazılı bir açıklama yaparak "Bugün, Husilerin Suudi Arabistan'daki sivil altyapıya karşı düzenlediği saldırıları kınıyoruz." sözlerine yer verdi. Sullivan, "Bugünkü saldırılar 19 ve 20 Mart'ta enerji altyapısı ve su dağıtım şebekelerine dönük saldırılar gibi İran desteklidir ve bu, Yemen'e silah yollanmasını yasaklayan BMGK kararlarının ihlalidir." açıklaması yapıldı.

“Yemen’i rahatlatmanın zamanı”

Sullivan, Husilerin Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan’ın ateşkes ve gerginliğin azaltılması yönündeki çağrıları reddettiğine ve terör eylemleri ile bunlara cevap verdiğine dikkat çekerek, şunları aktardı:

"Bu savaşa son vermenin ve Yemen halkını rahatlatmanın artık tam zamanı. Fakat bu yalnızca Husiler, BM ve elçisinin gerginliği azaltmak amacıyla yaptığı faaliyetlerde iş birliği yapmaya razı olursa gerçekleşir."

Husilerin saldırıları

Husilerin Askeri Sözcüsü Y. Seri, başkent Riyad'ın haricinde Cizan, Cidde ve diğer bazı bölgelere füze ve İHA’larla saldırılar gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.

Yemen'de hükümete desteklerini bildiren Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki, Cidde'deki Aramco'ya ait olan petrol ürünleri tesislerinin saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Saldırının "İran destekli terörist Husi milislerince” düzenlendiğini belirten Maliki, tesislerdeki 2 petrol deposunda yangın meydana geldiğini açıklamıştı.

Dumanlar, Formula 1 pistinden görüldü

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Kızıl Deniz kıyısında bulunan Cidde kentinde, petrol şirketi Aramco'nun tesislerinin yer aldığı bölgeden dumanların yükseldiği anlar görüntülendi. Dumanlar, Formula 1 yarışının gerçekleştirileceği Corniche Pisti'nden de fark edildi.

Yorumlar (0)