Peskov: Ukrayna'nın NATO'ya başvuru sürecini takip ediyoruz!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin, NATO'ya hızlı üyelik başvurusu yapmak için imzaladığı kararname hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Operasyonu başlatma nedenlerimizden biri de Ukrayna'nın NATO ile yakınlaşmasıydı. Ukrayna'nın başvurusuna bazı NATO üyeleri karşı çıkıyor. Süreci izliyoruz." dedi.

DÜNYA 03.10.2022, 16:36 03.10.2022, 16:46 Hakan Öksüz
Peskov: Ukrayna'nın NATO'ya başvuru sürecini takip ediyoruz!

Rusya'nın Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15'inin ilhak etmesi, dünya kamuoyunda yankı yarattı. Gelen tepkilere kulaklarını tıkayan Kremlin yönetimi ise ilhakın ardından vatandaşlarına "kazandık" mesajını verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, referandumların ardından Luhansk, Zaporijya, Herson ve Donetsk'i kendi topraklarına kattıklarına ilişkin açıklamasının ardından Ukrayna ordusu, Donetsk'te yer alan Lyman kentini ele geçirdi.

Zelenski'den NATO'ya hızlı üyelik başvurusu!

Rusya'nın ilhakının ardından harekete geçen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, NATO'ya hızlı şekilde üye olmak için bir kararname imzaladı. Rusya'ya teslim olmayacaklarını ve topraklarını geri alacaklarını kaydeden Zelenski, NATO'nun gücünü arkasına almak için girişimlerine hız kazandırdı. Moskova yönetimi ise Zelenski'nin attığı adımları dikkatle takip ettiklerini duyurdu.

"Ukrayna'nın NATO'ya başvurusuyla ilgili süreci izliyoruz"

Zelenski'nin "NATO'ya hızlı üyelik başvurusu" hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Zelenski'nin ve diğer devlet başkanlarının yaptığı açıklamaları dinledik. NATO üyelerinden farklı tonda tepkiler geldi. Bazı NATO üyeleri, Ukrayna'nın hızlı başvuru hamlesine karşı çıktı. Bazı üyeler ise bu girişimi destekledi. Ukrayna'nın üyelik kazanabilmesi için bütün NATO üyeleri olumlu yönde oy vermeli. Alınacak kararı pür dikkat izliyoruz. Zaten şubatta başlattığımız özel operasyonun en büyük nedenlerinden biri de Ukrayna'nın NATO'ya yakınlaşmasıydı." ifadelerini kullandı. 

"Jake Sullivan'ın, Türkiye temaslarını takip ettik"

Ukrayna lideri Zelenski tarafından her ne kadar kabul edilmese de Herson, Donetsk, Zaporijya ve Luhansk'ın artık Rusya'ya ait olduğunu söyleyen Peskov, "Bunun hukuki altyapısından bahsedeyim. 2014 yılında Luhansk ve Donetsk zaten Rusya'nın bir parçası olmuştu. Bu bölgelere komşu olan Zaporijya ve Herson'da yaşayan yerel halk, bize katılmaya karar verdi. Şimdilik başka bir referandum planı yok. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye'deki temaslarını da yakından takip ettik. Gerekli görmeleri halinde Ankara, temaslara dair bizi bilgilendirecektir." dedi.

Yorumlar (0)