Peskov'dan 'Kuzey Akım' açıklaması: "Açıklanırsa Avrupalıları şaşırtacak"

Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Türkiye'ye yönelik doğalgaz aktarım merkezi olma yönündeki teklifini, 'Hem Türkiye’nin hem de Moskova'nın çıkarına' sözleriyle açıkladı. 

DÜNYA 21.10.2022, 17:42 22.10.2022, 17:47
Peskov'dan 'Kuzey Akım' açıklaması: "Açıklanırsa Avrupalıları şaşırtacak"

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş 8'inci ayında da devam ederken, her geçen gün Avrupa'daki enerji krizi yeni bir gündeme neden oluyor.

Kremlin Sözcüsü: “Liderler sürekli iletişim halinde”

Rusya lideri Vladimir Putin'in, Türkiye'ye doğalgaz aktarma merkezi olma yönündeki teklifi, siyasi gündemde tartışmaya sebep oldu.

Konuya ilişkin bir açıklama da Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi olup olmayacağının sorulması sonrasında Peskov, şu anda bunun gibi bir planın olmadığını fakat liderlerin sürekli iletişim halinde olduğunu aktardı.

"Gerektiği zaman hemen organize edilecek"

Peskov, "Fakat gerektiği zaman hemen organize edilecektir. Biliyorsunuz iki liderler çok sık görüşme gerçekleştiriyor ve çoğu zaman görüşmeleri birkaç saatte koordine edilebiliyor” sözlerini kullandı.

"Hem Ankara’nın hem de Moskova'nın çıkarına"

Türkiye'de gaz merkezi oluşturulmasına ilişkin Astana'da, Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme gerçekleştirdiğini ve görüşmeden sonra iki ülkeden ilgili tarafların görüşmelere başladığını söyleyen Peskov, "Başkanlar tarafından her iki ülkenin söz konusu heyetlerine istişarelere başlama yönünde talimat verildi. Bu girişim hem Ankara’nın hem de Moskova'nın çıkarınadır" sözlerini kullandı.

"Ukrayna yasaları müzakereyi yasaklıyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, en başından bu yana Ukrayna ile müzakerelere açık olduğunu ve bu anlamda hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Peskov, "Putin, Ukraynalı ve Rus müzakereciler arasında bir belge üzerinde anlaşmaya varıldığında müzakerelere açıktı. Bu anlamda değişen bir şey yok. Ukrayna cephesinin pozisyonu değişti. Artık Ukrayna yasaları herhangi bir müzakereyi yasaklıyor” açıklamasını yaptı.

"Sızıntının ardındaki gerçek Avrupalıları şaşırtacak"

Rusya'nın Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarında yaşanan sızıntılara yönelik yürütülen soruşturmaya erişim için diplomatik kanallar yoluyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Peskov, karşılık alamadıklarını söyledi. 

Peskov, "Sızıntının ardındaki gerçek, kamuoyuna açıklanırsa birçok Avrupalıyı şaşırtacak" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)