Pentagon: “Kabil’de ikinci bir patlama olduğuna inanmıyoruz”

Kabil’e yönelik yeni bir açıklama yapan Pentagon, ABD’li yetkililerin Afganistan’da çifte bombalı saldırı yapıldığı yönündeki açıklamalarının aksine sadece bir bombalı saldırı yapıldığına inandıklarını söyledi.

DÜNYA 27.08.2021, 19:23 29.08.2021, 15:34 Hanife
Pentagon: “Kabil’de ikinci bir patlama olduğuna inanmıyoruz”

Düzenledikleri basın toplantısında Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendiren ABD Genelkurmay Başkanlığı Bölgesel Operasyonlar Direktörü Tümgeneral William "Hank" Taylor ve Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kabil'deki Havalimanı yakınlarında ikinci bir patlama olduğunu düşünmediklerini belirttiler.

Taylor, Kabil'deki Havalimanı yakınlarındaki Baron Hotel önünde ikinci bir patlamanın olduğu yönündeki haberleri yalanlayarak şu ifadelere yer verdi:

 "Abbey giriş kapısındaki patlamaya yönelik daha çok detayı paylaşacağız fakat Baron Hotel'de ya da yakınlarında ikinci bir saldırı olduğunu düşünmüyoruz. Sadece bir intihar bombacısı vardı. Bu haberlerdeki yanlışlık nasıl ortaya çıktı bilmiyoruz. Bu tarz olaylarda kafa karışıklığı olması normal." 

Dünkü patlamada 13 Amerikan askerinin yaşamını yitirdiğini belirten Taylor, yaralı askerlerin Almanya'ya tahliye edildiğini belirtti.



5 bin 110 ABD vatandaşı tahliye edildi

Afganistan'daki tahliye çalışmalarını hala sürdürdüklerini vurgulayan Taylor,  son 24 saatte 12 bin 500 kişiyi Afganistan'dan tahliye ettiklerini, bunlar arasında 300'den fazla Amerikan vatandaşı olduğunu ve böylece tahliye edilen Amerikan vatandaşlarının sayısının 5 bin 100'ü bulurken toplam tahliye edilen kişi sayısının 110 bini bulduğunu açıkladı.

Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanında 5 bin 400 kişinin tahliye için beklediğini belirten Taylor, 31 Ağustos'a kadar bu kişileri tahliye edebilecek kapasitelerinin olduğunu kaydetti.

Dünkü bombalı saldırı ile Afganistan'daki misyonlarının ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gördüğünün altını çizen Taylor, "Ancak DEAŞ bizi bu misyonu başarıyla tamamlamaktan geri koyamayacak." mesajını verdi.

"Taliban DEAŞ/HORASAN mahkumlarını serbest bıraktı"

Pentagon Sözcüsü John Kirby ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Pentagon’un 50 bin kadar Özel Göçmen Vizesi başvurusu yapan Afganlılara ABD'de ev sahipliği yapmak için Dışişleri Bakanlığını desteklemeyi sürdüreceklerini belitti.



Kirby, dün Afganistan'da saldırıyı gerçekleştiren DEAŞ/Horasan teröristlerinin serbest bırakıldığı haberini de doğrulayarak, Taliban’ın ülkedeki kontrolü ele aldıktan sonra DEAŞ/Horasan mahkumlarını serbest bıraktığını ancak ne kadar kişiyi serbest bıraktığı konusunda net bir sayı veremeyeceğini ama bunun binlerce kişi olduğunu söyledi.

Son olarak Kirby, Kabil Havalimanında saldırı tehlikesinin devam ettiğini belirterek, ABD'nin Afganistan'dan 31 Ağustos'ta tamamen çıkma planına bağlı kaldığını vurguladı.


 

Yorumlar (0)