Pentagon ilk kez kabul etti: Ukrayna itirafı

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), Ukrayna savaş uçaklarının Rus radar sistemlerini vurabilmesi için anti-radar füzeleri gönderdiğini ilk defa kabul etti.

DÜNYA 09.08.2022, 18:37
Pentagon ilk kez kabul etti: Ukrayna itirafı

ABD medyasında yer bulan habere göre, Pentagon Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşar Colin Kahl, gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'da kullanılması amacıyla 'bir miktar' anti-radar füze gönderdiğini duyurdu.

Kahl, hangi tür anti-radar füzesinin nakledildiğine, kaç tane füzenin gönderildiğine veyahut ne zaman gönderildiğine ilişkin herhangi bir detay vermedi.

Daha evvelki askeri yardımlarda bahse konu füzenin gönderildiği bildirilmese de Kahl, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin kuvvetli kalmasını tesis etmek için pek çok destek sağladıklarının altını çizdi.

"Rus radarları üzerinde etkili olacak"

ABD'nin, Ukrayna'ya SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) döneminden kalan Mig-29 uçaklarının yedek parçaları gönderdiğine işaret eden Kahl, nakledilen füzelerin Rus sistemleri ve radarları üzerinde etkileri olabileceğini öne sürdü.

Kahl ayrıca ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık (yaklaşık olarak 18 milyar lira) silah paketi desteğini de açıklamıştı. Bu, şu ana dek ABD'den Ukrayna'ya gönderilen en yüksek silah paketi desteği olarak gösterilmişti. 

Bahse konu paketle birlikte ABD, şubat ayından beri Ukrayna'ya toplamda 9,1 milyar dolarlık (163 milyar lira) güvenlik yardımı göndermeyi taahhüt etmiş oldu.

'AGM-88 HARM' isimli füzenin gönderildiği iddiası

ABD medyasına konuşan bir savunma yetkilisi, Ukrayna'ya gönderilen füzenin 'AGM-88 HARM' isimli yüksek hızlı anti-radyasyon füzesi olduğunu ifade etti.

Raytheon şirketi tarafından üretilen ve 30 mili aşkın bir menzili olduğu tahmin edilen havadan karaya saldırı füzesinin, S-400 hava savunma sistemi gibi Rus uçaksavar radar sistemlerini bile hedef almak için kullanılabileceği iddia ediliyor.

Ukraynalılar, AGM-88 HARM füzelerini satın aldıklarını veyahut kullandıklarını kamuya duyurmasa da son dönemlerdeki saha raporlarının bahse konu füzelerin kullanıldığını gösterdiği ileri sürüldü.

Yorumlar (0)