Pentagon'dan YPG/PKK kontrolündeki petrol yataklarına ilişkin açıklama

Pentagon Sözcüsü John Kirby, SDG (Suriye Demokratik Güçleri) kontrolü altında bulunan petrol yataklarının halen ABD tarafından korunup korunmadığına dair bir soruya, "Ordumuzun böyle bir yetkisi yok." yanıtını verdi.

DÜNYA 09.02.2021, 01:24 09.02.2021, 17:34
Pentagon'dan YPG/PKK kontrolündeki petrol yataklarına ilişkin açıklama

Günlük basın toplantısında gündeme dair hususlar ile ilgili soruları cevaplayan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Suriye ile ilgili bir soru üzerine, ABD ordusunun Suriye'deki görevinin yalnızca DEAŞ ile mücadele olduğunu tekrarladı.

Donald Trump yönetiminin koruma vaat ettiği ve 'SDG' adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın kontrolü altındaki petrol yataklarının halen Amerika Birleşik Devletleri tarafından korunup korunmadığına dair bir soru yöneltilen Kirby, şu şekilde cevap verdi:

"Gereken durumlarda sivilleri korumak maksadıyla verilen belirli yetkiler haricinde, ABD Savunma Bakanlığı sözleşmelilerinin ve personelinin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki petrol yataklarını geliştirmeye çalışan firmalara, yetkili ve çalışanlarına destek sunma yetkisi yok."



"SDG, DEAŞ ile mücadele ediyor"

ABD'nin söz konusu bölgede halihazırda 900 askerinin bulunduğunu kaydeden Kirby, "SDG, DEAŞ ile mücadeleye devam ettiğinden dolayı onlara yardım etmeyi sürdürüyoruz. Bunun nitelik ve niceliklerini açıklayamam fakat (CENTCOM Komutanı Kenneth) McKenzie'nin de bu sabah dile getirdiği üzere, DEAŞ ile mücadele koalisyonuna SDG üyeleri de dahildir ve DEAŞ önemli ölçüde zayıflatıldığı halde yardım işleyişi sürüyor." şeklinde konuştu.

Kamışlı ve Haseke'de Rusya'nın Esad rejimine destek maksatlı yığınaklar yapmasına dair ise Kirby, Rus ordusu ile direkt olarak iletişim halinde olduklarını ve Rusya'ya ABD ile üzerinde anlaşma sağladıkları 'kuvvetlerin güvenli bir biçimde ayrışma sürecine' uymaları çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

Diğer yandan, Kirby, kongre olaylarının meydana geldiği 6 Ocak'tan 15 Mart'a kadar ABD başkenti Washington DC'de konuşlandırılan Ulusal Muhafız ekibi masrafının 483 milyon doları (yaklaşık olarak 3,5 milyar lira) bulacağını duyurdu.

Yorumlar (0)