Pentagon'dan yeni iddia: Çin beklediğimizden daha hızlı silahlanıyor

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda, 2030'a kadar Çin'in, nükleer savaş başlıklarını 1000'e yükseltmeyi planladığı aktarıldı. 

DÜNYA 04.11.2021, 09:26 05.11.2021, 09:31
Pentagon'dan yeni iddia: Çin beklediğimizden daha hızlı silahlanıyor

Pentagon tarafından, Kongreye sunulmak amacıyla "Çin'in Müdahil Olduğu Askeri ve Güvenliğe İlişkin Gelişmeler" isimli rapor yayınlandı.

“Çin nükleer savaş başlıklarını 1000’e yükseltecek” iddiası

Söz konusu raporda, Çin'in askeri imkânlarını artırma girişimlerinin, Pentagon'un 2020'deki tahminlerini geçtiğine dikkat çekildi.

Çin’in nükleer kapasitesini çeşitlendirerek yükseltmeyi hedeflediği ifade edilen raporda, "Çin’in nükleer büyüme konusundaki hızı, 2027 yılına kadar 700’e yakın nükleer savaş başlığı sahibi olmasını sağlayabilir. Çin, 2030'a kadar Pentagon'un 2020 yılındaki tahminlerini geçerek nükleer savaş başlıklarını 1000'e yükseltmeyi hedefliyor." sözleri kullanıldı.

Raporda, 2020 yılındaki yeni gelişmelere bakıldığında Çin’in "barış zamanı nükleer savaşa hazırlık" durumunu "uyarı üzerine fırlat" düzeyine getirdiği ve çok fazla sayıda yeni füze silosu inşa ettiği vurgulandı.

“Yeni füze sistemleri geliştirildi”

Ayrıca raporda, ABD’nin "ada zincirleri" olarak isimlendirdiği ve Çin’in kendisini çevreleyen Guam Adası'nın yer aldığı ikinci ada zincirini geçecek düzeyde yeni füze sistemleri geliştirdiği aktarıldı.

Raporda, Çin’in askeri etkisini bölgede daha da artıracağına dikkat çekilirken, 2027 yılına kadar Çin Komünist Partisinin, Çin askeri ordusunu sistemsel bir ağ çatısı altında toplayacak biçimde modernize etmeyi hedeflediği öne sürüldü.

Yorumlar (0)