Pentagon'dan PKK helikopterlerine dair açıklama

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Sözcüsü Tuğgeneral Ryder, ABD'nin, Irak'ın kuzeyinde düşen terör örgütü PKK/YPG mensuplarını taşıyan helikopterler ve bu ülkede aldıkları eğitimle hiçbir ilgisi olmadığını savunarak, bahse konu helikopter uçuşlarını izleyip izlemediklerine dair açıklama yapmadı.

DÜNYA 22.03.2023, 00:45
Pentagon'dan PKK helikopterlerine dair açıklama

ABD’nin Suriye’de destek verdiği SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG üyelerini taşıyan helikopterlerin Irak'ın kuzeyinde düşmesine dair tartışma sürüyor.



"SDG kendi başına bir güç"

Patrick Ryder, Türk basın mensubunun günlük basın toplantısında, "Ortağınız SDG, bir açıklamada bulunarak üyelerini taşıyan iki helikopterin Irak'ın kuzeyinde düştüğünü duyurdu. Açıklamada bu teröristlerin bir eğitim değişim görevinde oldukları dile getiriliyor. ABD birliklerinin Irak'ın kuzeyindeki bu sözde eğitim değişim görevi üzerindeki rolü neydi? ABD tarafından temin edilen fonlar burada kullanıldı mı?" sualine şu cevabı verdi:

"ABD’nin, SDG'nin helikopter uçuşu ile herhangi bir ilgisi ve buna herhangi bir biçimde katılımı yok. SDG biliyorsunuz ki kendi başına bir kuvvet ve biz de IŞİD ile mücadele operasyonlarında SDG ile ortaklık ediyoruz. Fakat yine dile getiriyorum ki bu helikopter hadisesinde ABD’nin veyahut koalisyonun hiçbir ilişkisi yok, evvelinde bu görevin yapıldığı hakkında da herhangi bir bilgimiz yok."

Bu durum üzerine Türk basın mensubu, “Dahliniz ve bilginiz olmadığını söylüyorsunuz fakat SDG'yi ABD donatıyor ve ABD eğitiyor. ABD’nin temin ettiği fonların ve kabiliyetlerin gelecekte NATO müttefikiniz ülkemize karşı kullanılmayacağından ne denli eminsiniz?” sualini yöneltti.

SDG adını kullanan PKK/YPG'nin ABD'den aldığı fon ve silahları ülkemize karşı kullanmayacağına dair güvence veremeyen Ryder, örgütle DEAŞ'ın mağlup edilmesi için ortaklık ettiklerini dile getirdi.

Ryder, "Dünyada kendi başına operasyonlarını yapan çok sayıda kuvvete eğitim veriyoruz. Bu hadisede de yeniden dile getiriyorum herhangi bir biçimde katılımımız ve dahlimiz yok. Bunu daha nasıl belirtmemi istediğinden emin değilim." ifadelerine yer verdi.

Bahse konu örgütün Irak’a rahatlıkla girip çıktığını anımsatan basın mensubunun bu hususta kaygıları olup olmadığına dair sualine ise Ryder, "SDG bu hususta kendi adına konuşsun." cevabını verdi.



"Kelimelerimi dikkatli seçiyorum"

Başka bir basın mensubunun, hadisede dahli olup olmamasının haricinde bölgeyi takip eden ABD’nin mevzubahis helikopterlerin uçuşları hakkında haberi olup olmadığını sormasının akabinde Ryder, "Her şeyi bir perspektife oturtalım, biz dünyada pek çok faaliyeti takip ediyoruz. ABD ve koalisyon haricinde başkalarının operasyonlarını takip edip etmediğimize girmeyeceğim." şeklinde konuştu.

Ryder, "ABD’nin herhangi bir dahli olmadığını ifade ediyorum. Kelimelerimi dikkatli seçiyorum." dedi.

Yorumlar (0)