Pentagon'dan 'Kırım'a operasyon' açıklaması

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Sözcü Yardımcısı Singh, Ukrayna'nın Kırım'a yönelik bir operasyon düzenlemesi durumunda Ukrayna birliklerine silah desteği vermeyi sürdüreceklerini bildirdi.

DÜNYA 20.01.2023, 00:56
Pentagon'dan 'Kırım'a operasyon' açıklaması

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) verdiği silahlarla Kırım'a yönelik operasyon düzenleyeceklerine ilişkin açıklamalarına dair bir soruya cevap veren Sabrina Singh, Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu ve ABD'nin uzun bir süredir bu husustaki pozisyonunu koruduğunu dile getirdi.

Singh, "Ukraynalıları her ne silah veyahut araç kullanırsa kullansın kendi topraklarını geri alma hususunda destekleyeceğiz. Bunu başından bu yana dile getirmekten hiç geri durmadık." diye konuştu.

Ukrayna güçlerine Kırım'ı geri alma hususunda taktik ve öneride bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine Singh, operasyonlarını ne şekilde yürütecekleri hususunda Ukrayna güçlerine herhangi bir baskı yapmadıklarını ve bunun Ukrayna'nın kendi kararı olacağını ifade etti.

Singh, "Kırım da Ukrayna'nın bir parçası. Bunu başından bu yana açık bir şekilde söyledik. Eğer Kırım'a yönelik operasyon düzenlemeye karar verirlerse bu kararı da kendi aralarında vermiş olacaklar. Orası Ukrayna'nın, Rusya tarafından dokuz sene evvel illegal olarak işgal edilmiş bir parçası. Orayı tekrar alma hakları var." şeklinde konuştu.



"Her koşulda yanlarında olacağız"

Bir gazetecinin, spesifik olarak Kırım'a bir operasyon olduğunda Ukrayna birliklerine silah yardımında bulunup bulunmayacaklarına dair sorusuna ise Singh, "Kırım'a bir operasyon da dahil olmak üzere savaştıkları müddetçe onların yanında olacağız." cevabını verdi.

ABD'nin Güney Kore ve İsrail'deki ekipman ve silahlarını çekip Ukrayna'ya vermesine dair bir soruyu da yorumlayan Singh, ABD'nin dünyanın her köşesindeki üslerinden silah ve ekipman çektiklerini fakat bunu ABD ordusunun savaşa hazırlık yeteneklerine zarar vermeyecek biçimde yaptıklarını dile getirdi.

Hem Güney Kore hem de İsrail ile bahse konu silahların çekilmesini görüştüklerini kaydeden Singh, buralardan ekipman ve silah çekmenin Amerika'nın stoklarının yetersiz kaldığı manasına gelmediğini öne sürdü.

Yorumlar (0)