Pentagon'dan "Herson" yorumu: Stratejik bir zafer

ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’nın Herson şehrinden çekilmesini stratejik bir zafer olarak değerlendirirken, Rus ordusunun Ukrayna’nın diğer bölgelerinden henüz çekilme niyetinde olmadığına dikkat çekerek ağır çatışmaların devam edeceğini aktardı.

DÜNYA 15.11.2022, 06:18 15.11.2022, 16:59
Pentagon'dan "Herson" yorumu: Stratejik bir zafer

Ukrayna-Rusya savaşı üzerine bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen Pentagon yetkilisi, Rusya’nın, başta Herson olmak üzere büyük bir toprak parçasını Ukrayna ordusuna bırakmak durumunda kaldığını söyledi.

"Önümüzde hâlâ zorlu bir savaş var"

Herson’da Ukrayna ordusunun, barikatları ve Rusların bıraktığı mayınları temizlemeye ve şehirdeki hasarı tespit etmeye devam ettiğini söyleyen yetkili, “İlk tespitlere göre su dahil olmak üzere birçok sivil altyapıya ağır zarar verilmiş. Ruslar, işgal ettikleri Ukrayna'nın kalanından çekilme niyetinde olmadığı için halen önümüzde zor bir savaşın olduğu ortada. Fakat yine de Herson’un kurtarılması büyük bir başarı ve Ukrayna ordusu ile halkının, ülkelerini savunma hususundaki sağlamlığını ve kararlılığını gösteren bir başarıdır.” şeklinde konuştu.

Yetkili, ABD’nin ortakları ile gidebildiği noktaya kadar Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini belirterek, Rusya’nın Herson’dan çekilmesini, operasyonel açıdan önemli bir gelişme ve “stratejik bir zafer” olarak nitelendirdi.

Türkiye sorusunu cevaplamadı

Pentagon yetkilisi, İçişleri Bakanı Soylu’nun, İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sebebiyle “ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin taziye mesajını kabul etmediklerine” yönelik açıklamasına ilişkin soruya, “Bu brifingin Ukrayna odaklı olmalı. Şunu söyleyeceğim, Türkiye çok önemli bir müttefik. Sizin Ukrayna haricindeki sorularınızı bu görüşme dışında değerlendirmekten memnuniyet duyarız.” cevabını verdi.

Yorumlar (0)