Pentagon'dan F-35 açıklaması

Pentagon Sözcüsü Kirby, Türkiye ile ABD savunma yetkilileri arasında F-35 savaş uçağı programına dair başkent Ankara'da gerçekleştirilen görüşmenin verimli geçtiğini ifade etti.

DÜNYA 02.11.2021, 00:57
Pentagon'dan F-35 açıklaması

John Kirby, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Verimli geçti"

"Ankara'da düzenlenen görüşmeye dair biraz daha ayrıntı verebilir misiniz? Görüşme hususları nelerdi ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıklar tam olarak nedir?" şeklinde soru üzerine Kirby, şöyle konuştu:

"Ben bunu 'anlaşmazlık' olarak adlandırmayacağım. Bu, Türkiye'nin söz konusu programdan çıkarılma sürecinin sona ermiş olması ve bunun iki ülke ilişkilerinin geleceği için ne manaya geldiğine dair bir görüşmeydi. Yani oldukça verimli bir görüşme geçtiğini söyleyebilirim. Türkiye halihazırda pek çok ortak menfaatimizin yer aldığı değerli bir NATO üyesidir. Biz, Türkiye ile çalışmayı sürdürme taraftarıyız."

Kirby, toplantının yalnızca Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına dair olduğunun altını çizerek, "Bu, Türkiye ile yakın çalışma yolları aramaya çalışmayacağımız manasını taşımıyor." dedi.

"Askeri satışlar hakkında konuşmayacağım"

Türkiye'nin F-16 isteğinin, yalnızca milli güvenlik yönünden değil aynı zamanda NATO güvenliği açısından da önemli olduğunun altı çizilerek, ABD'nin de kuvvetli bir Türk Hava Kuvvetleri'nin NATO için ne denli önemli olduğuna inanıp inanmadığına dair soruya Pentagon Sözcüsü, ülkesinin askeri satışları hususunda yorumda bulunmayacağını fakat Türkiye'nin değerli ve önemli bir NATO müttefiki olduğu cevabını verdi.

Kirby, "Bizim ittifakımızda ikili güvenlik ilişkimiz açısından Türkiye ile ne şekilde ilerleyeceğimize dair görüşmelerde bulunmak önemlidir ve bunu yapmayı sürdüreceğiz." yorumunda bulundu.

Suriye'ye olası operasyon da soruldu

Ülkemizin Suriye'de PKK/YPG terör örgütüne yönelik olası operasyonuna dair sorulara ise Kirby, bu hususta yorumda bulunmayacağını, SDG ismini kullanan PKK/YPG ile Suriye'de 'yalnızca DEAŞ terör örgütü ile mücadele çerçevesinde ortaklık etmeyi sürdürdüklerini' dile getirdi.

Yorumlar (0)