Pentagon'dan 30 milyar dolarlık F-35 anlaşması!

Pentagon ile Lockheed Martin şirketi arasında yapılan anlaşmaya göre 2026 yılına kadar 375 adet F-35 savaş uçağı üretilecek. Anlaşmanın değerinin yaklaşık 30 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

DÜNYA 19.07.2022, 14:28 20.07.2022, 09:00 Hakan Öksüz
Pentagon'dan 30 milyar dolarlık F-35 anlaşması!

ABD'nin en gözde üretimlerinden olan F-35 savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. havacılık şirketi Lockheed Martin ile ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) arasında F-35 üretimi konusunda bir anlaşmanın imzalandığı kaydedildi. Pentagon'un önemli isimlerinden biri olan William LaPlante, söz konusu anlaşmaya dair açıklamada bulundu. LaPlante, ortak çalışmayla 3 yıl içinde 375 adet F-35 savaş uçağının üretileceğini duyurdu.

Anlaşmanın tahmini değeri 30 milyar dolar

Bu dev anlaşmanın, ABD'de son 41 yılın enflasyon rekorunun kırıldığı döneme denk gelmesi dikkat çekti. Pentagon ile Lockheed Martin şirketi arasındaki anlaşmanın değerinin 30 milyar dolar civarında olduğu iddia edildi. Üretilecek uçakların her birinin fiyatının ne kadar olacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Anlaşmada değişiklikler yapılabilir

Pentagon'dan gelen açıklamalara göre üretilecek uçak miktarı ve her bir uçağın fiyatı, gelen sipariş ve talebe göre değişebilecek. ABD'de haziran ayı enflasyonunun yüzde 9,1 olarak açıklanması şok etkisi yaratmıştı. Enflasyonda 2023 yılında düşüş gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu durumun, F-35 savaş uçaklarının fiyatı üzerinde doğrudan etkili olması bekleniyor.

Türkiye, F-35 programından çıkarılmıştı

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini alması, ABD'nin tepkisine neden olmuştu. Bu anlaşmanın NATO üyesi bir ülkeye yakışmadığını kaydeden ABD, geçen yıl Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına karar vermişti. Türkiye'ye gönderilmesi planlanan uçakların, ABD Hava Kuvvetleri'ne verildiği belirtilmişti.

Yorumlar (0)