Pentagon açıkladı: İran füzeyi ateşledi!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dün İran'ın orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

DÜNYA 26.07.2019, 11:00
Pentagon açıkladı: İran füzeyi ateşledi!

Amerikan CNN televizyonunun ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, dün İran ülkenin güneyinde orta menzilli balistik füze denemesinde bulundu. 

Fırlatılan Şahab-3 füzesi, yaklaşık bin 300 kilometre menzile sahip. Füzenin ülkenin güneyinden fırlatıldığı ve 965 kilometre mesafe katederek başkent Tahran yakınlarında bulunan bir çöle düştüğü bildirildi. 

Söz konusu bakanlık yetkilisi, Şahab-3 füzesinin ABD üslerine bir tehdit niteliğinde olmadığını ancak İran'ın bu tür denemelerle balistik füzelerinin menzilini ve isabet oranını artırmayı amaçladığını kaydetti.

"İran'dan roket fırlatıldığının farkındayız"

Diğer bir yandan, ABD'nin Fox News televizyonuna konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı üst düzey yetkili de "İran'dan roket fırlatıldığının farkındayız ancak şu anda daha fazla yorum yok." dedi. 

İran'dan konuya ilişkin açıklama yapılmadı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 20 Temmuz 2015 tarihinde kabul edilen ve nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı karar, İran'a nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyete girişmeme çağrısında bulunuyor. Tahran yönetimi de söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını iddia ediyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri, İran'ın balistik füze faaliyetlerinin, nükleer silah başlığı taşıma kapasitesine sahip füzeler geliştirme çabalarıyla ilgili olabileceğinden kaygı duyuyor. Bu nedenle, Tahran yönetimine balistik füze programını müzakere etme çağrısında bulunuluyor. İran yönetimi de balistik füze programının Tahran'ın 'kırmızı çizgisi' olduğunu vurgulayarak müzakere taleplerini kabul etmiyor. 

Yorumlar (0)