Pelosi dönemi sona erdi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun Cumhuriyetçilere geçmesinin akabinde yeniden Demokratların liderliği için adaylığını koymayacağını açıkladı.

DÜNYA 18.11.2022, 00:30 18.11.2022, 16:35
Pelosi dönemi sona erdi

Nancy Pelosi, 8 Kasım tarihinde gerçekleştirilen ara seçimlerinin neticesinde Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesinin akabinde Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda konuştu.

Temsilciler Meclisi'nde 35 senedir, burada bulunan Demokratların lideri olarak da 19 senedir görev icra ettiğini kaydeden Pelosi, bunun kendisi adına bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Pelosi, "Yeni dönemde Demokratların liderliği için yeniden seçime girmeyeceğim." dedi. 



Tayvan'a yaptığı ziyareti infiale yol açmıştı

Pelosi'nin, geçtiğimiz ağustos ayında Tayvan'ı ziyareti sebebiyle Çin ve ABD arasında gerilim tırmanmıştı.

Tayvan'ı egemenlik sahası olarak nitelendiren Pekin yönetimi, ABD'li üst düzey bir siyasi yetkilinin ziyarette bulunmasının Tayvan'ın bağımsızlığını savunan hükümeti cesaretlendirici bir eylem olacağını iddia ederek ziyarete karşı durmuş ancak Pelosi'nin uyarılara karşın yaptığı ziyaret gerilimi doruğa ulaştırmıştı.

Çin birlikleri, ziyaretin akabinde Tayvan etrafında askeri tatbikatlar yapmaya başlatmış, bir hafta boyunca devam eden tatbikatlar fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek mühimmat ve silahların kullanıldığı tatbikatlar esnasında Çin ana karasından fırlatılan güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarına düşmüştü.

Eşi çekiçli saldırıya maruz kalmıştı

ABD'de gündemi meşgul eden siyasi şiddet olaylarının son kurbanı geçtiğimiz 28 Ekim tarihinde Pelosi'nin eşi Paul Pelosi olmuştu.

Zanlı David DePape, Nancy Pelosi'nin San Francisco'daki evine girmiş ve eşinin başına çekiçle vurarak ağır şekilde yaralamıştı.

DePape'nin saldırı esnasında, "Pelosi nerede?" diyerek bağırdığı ve Paul Pelosi'yi bağlamaya çabalayarak "Şimdi karını bekliyoruz." dediği belirtilmişti.

Gözaltına alınan 42 yaşındaki zanlı hakkında, devlet görevlisini hedef aldığı için 20 sene, eşine yönelik saldırı için ise 30 seneye değin hapis cezası talep edilirken, Paul Pelosi taburcu edilmişti.

Yorumlar (0)