Patriotlar İran'ın saldırısını neden engellemedi?

İran, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından intikam yemini etmiş, birçok ABD hedefinin belirlendiğini açıklamıştı. İran, ABD'ye saldırmaya başladı. İlk hamle Irak'taki iki askerî üs oldu. Peki Irak'taki ABD üsleri neler? Bu kadar yüksek maliyete inşa edilen üsler İran'ın saldırısını nasıl engelleyemedi?

DÜNYA 08.01.2020, 11:36 13.01.2020, 09:57
Patriotlar İran'ın saldırısını neden engellemedi?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından İran, Irak'taki iki ABD askerî üssünü hedef aldı. İran devlet televizyonunun 15 füze ile saldırdıklarını duyurduğu Ayn el-Esad ve Erbil üsleri, ABD'nin Irak'taki 9 üssünden en önemlileri.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'ta bulunan Ayn el-Esad ve Erbil üssüne 15 balistik füze ile saldırdı. İran, söz konusu saldırılarda 80 kişinin öldüğünü duyururken henüz bir doğrulama gelmiş değil.

Pentagon da Ayn el-Esad ve Erbil üslerine bir düzineden fazla balistik füze ile saldırı düzenlendiği açıklaması yaptı.

ABD üslerine düzenlenen saldırılara ilişkin ölü veya yaralı sayısı hakkında henüz bilgi yok.

ABD, Irak'ta 9 üsse sahip. Bu üslerde 5 bin civarında ABD askeri bulunuyor. Son günlerde İran ile yükselen tansiyonlardan sonra bölgeye yaklaşık 10 bin askerin daha gönderileceği açıklanmıştı. Ayn el-Arap ve Erbil üsleri, Irak'ta yoğun olarak kullanılan ABD üslerinden ikisi.

Dolayısıyla, ABD'li askerlerin önemli bir bölümü buralarda konuşlanıyor. Suriye'den çekilen askerlerin bir bölümünün de bu üslere yerleştiği biliniyor. Söz konusu üsler hem Irak'ı hem de Suriye'yi kontrol ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Irak'tan çekilmeye dair sorularına ilişkin Trump, "Orada devasa ölçüde pahalı bir üs inşa ettik. Milyarlarca dolara mal oldu. Benden çok önce yapılmıştı. Harcamalarımız için geri ödeme yapmadıkları sürece çıkmayacağız" diye bahsettiği üssün Ayn el-Esad olduğu belirtiliyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de saldırının yapıldığı üssün Kasım Süleymani’nin vurulduğu üs olduğunu ve "orantılı bir saldırı olduğunu" söyledi.

Zarif, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesi uyarınca meşru müdafaa yaptıklarını belirterek, "Vatandaşlarımız ve üst düzey yetkililerimize yönelik korkakça saldırının düzenlendiği üs hedef alınarak orantılı bir yanıt verildi ve tamamlandı. Çatışmaların tırmanması ya da savaş peşinde değiliz. Ancak her türlü saldırganlığa karşı kendimizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ise saldırılardan sonra, "Her şey iyi! Irak'taki iki askerî üssümüze İran'dan füzeler fırlatıldı. Kayıp ve hasarları değerlendiriyoruz. Dünyanın en güçlü ve iyi donanımlı ordusuna bizde. Yarın sabah bir açıklama yapacağım" dedi.

Patriotlar saldırıları neden engellemedi?

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan hava savunma sistemi Patriot; 70 km menzili olan PAC-1, 96-160 kilometre aralığında menzile sahip olan PAC-2, 20 ve 35 km menzile sahip olan anti balistik PAC-3 füzelere sahip. Milimetrik dalga hareketlerini algılayabilen ve azami hedefi 1,38 km/s olan Patriot, 36 adet hedefi teşhis ettiği anda vurabiliyor ve150 kilometreden fazla menzili radar sistemi kapsayabiliyor. Aslında özellik olarak, bu tür saldırıları bastırabilecek teknolojiye sahip olduğu iddia edilen Patriot hava savunma sistemi tıpkı Suudi Arabistan'ın petrol rafinerisi Saudi Aramco saldırısındaki gibi başarılı olamadı. Öte yandan bazı kesimler Patriotların başarılı olmasının istenmediği yorumunda bulunuyor.

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin konuya dair yaptığı açıklamada, ABD'nin zaten İran'ı böyle bir hamleye zorlayarak yanıt beklediğini ve İran'ın yaptığı saldırıyla beklediğini aldığını söylüyor. İran'ın yapabileceklerine dair muhtemel senaryolar hakkında ABD'nin bilgi sahibi olduğunu aktaran İsmail Hakkı Pekin, "ABD şimdi İran'a istediği cevabı verebilecek şekilde bir hazırlık yapıyor" şeklinde konuşuyor. Öte yandan, ABD'nin DEAŞ ile mücadelede İran'ın önünü açtığını söyleyen Pekin, "İran'ın güçlü olması hâlinde Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleri ister istemez ABD'yi buraya davet ediyor." ifadesini kullanıyor.

Yorumlar (0)