Paşinyan'dan Azerbaycan'a çağrı: 'Oğlumu alın, Ermeni esirleri geri verin'

Ermenistan'daki yapılacak parlamento seçimleri kapsamında mitingler düzenleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'a yaptığı çağrıda, oğluna karşılık olarak bütün Ermeni esirlerin iade edilmesini talep etti. 

DÜNYA 09.06.2021, 09:49 10.06.2021, 11:23
Paşinyan'dan Azerbaycan'a çağrı: 'Oğlumu alın, Ermeni esirleri geri verin'

Ermenistan’da, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan karşısında yaşadığı hezimet sonrasında ülkedeki siyasi kriz ve muhalefetin çağrısı sonrası, 20 Haziran gününü erken parlamento seçimleri olarak ilan etmiş ve mevcut Başbakan Paşinyan, yeniden başbakanlığa aday olmuştu.

Seçim mitingleri düzenliyor

Seçimlerden önce mitinglerine devam eden Paşinyan, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Ermenistan'ın Aragotsotn Bölgesi'nde bir miting düzenledi. Pandemi ve ekonomi problemlerine yönelik çözüm vaatlerinde bulunan Paşinyan, Dağlık Karabağ'da yaşanan sürece ilişkin açıklamalar yapmaya devam ediyor.

“Oğlumu alın, Ermeni esirleri iade edin”

Azerbaycan’ın esir olarak aldığı 20-25 Ermeni vatandaşı için Ermenistan Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yaptığı açıklama yankı uyandırmıştı. Paşinyan'a çağrıda bulunan Sarkisyan, "Oğlunu ver, 20-25 Ermeni esiri Azerbaycan'dan al" talebini iletmişti. 

Bu talebe sessiz kalmayan Paşinyan, Azerbaycan'a da çağrıda bulunarak, "Ben kabul ediyorum ve Aliyev’e, oğlumu bütün esirlerle değiştirme çağrısında bulunuyorum. Resmi olarak buradan ilan ediyorum, oğlumu bütün mahkumlara karşılık veriyorum" açıklamasını yaptı. Sözlerinin devamında Ermenistan'ın iki eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan’a ağır ithamlarda bulunan Paşinyan, "İnsan ticaretinde uzman haline gelen bu ikiliye, bu esirler konusunda müzakere yapma yetkisini veriyorum. Aliyev'e ve Kızıl Haç'a ve bütün herkese resmi olarak ilan ediyorum" ifadelerine yer verdi. 

"Oğlunu bu işe karıştırma" 

Ermenistan'da yapılacak seçimlere 22 parti ve 4 ittifak olmak üzere 26 siyasi kanadın seçimlere katılması beklenirken seçimde, iktidarda bulunan Paşinyan’ın yönettiği ‘Sivil Sözleşme’ Partisi ve muhalif ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın yönettiği Hayastan ‘Ermenistan’ ittifakının başı çekmesi bekleniyor. 

Seçime yönelik propaganda süreçlerinin hız kazandığı Ermenistan’da, Paşinyan'ın rakiplerine karşı kullandığı sert sözler tartışmaya yol açıyor. Son olarak Paşinyan’ın, “Oğluna karşı olarak Azerbaycan’dan bütün Ermeni esirleri istemesi” ülkedeki tartışmaları zirve noktaya çıkardı. Hayastan ittifakının sözcülerinden I. Saghatelyan, Başbakan Paşinyan'ı "şebeklik yapmakla" itham ederek, "Bu şahıs şebekliklerine devam ediyor. Eğer erkeksen çocukları siyasete karıştırma ve oğlunu alay konusu etme” yorumunu yapmıştı.”

Sarkisyan'dan Paşinyan'a 24 saat süre 

Bir yandan Paşinyan’ın, önceki seçimlere hile karıştırmakla suçladığı Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Paşinyan’a yanıt verirken, daha önce de benzer iddiaları ortaya attığını belirtti ve "O dönemler siyasi konumum gereği gerekli cevabı vermedim. Şu an bir konumum yok. O yüzden 24 saat süre veriyorum. Eğer söylediklerini ispatlamazsa ailesiyle ve onunla ilgili bazı gerçekleri ortaya dökeceğim" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)