Pasifik’te gerginlik sürüyor: Çin’den yeni hamle

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyetin Tayvan ziyareti sonrası Pasifik’teki tansiyon düşmek bilmiyor. Ziyaret sonrası bölgede tatbikat düzenleyerek güç gösterisi yapan Çin, yeni bir tatbikat daha başlattı. 

DÜNYA 15.08.2022, 13:34
Pasifik’te gerginlik sürüyor: Çin’den yeni hamle

Pelosi’nin Tayvan ziyaretinden 12 gün sonra ABD’den başka bir heyetin daha Tayvan’a gitmesi, Çin’i öfkelendirdi. Tayvan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Massachusetts Senatörü Edward Markey ve beraberindeki 5 kişilik heyetin Tayvan’a geldiği duyuruldu. 2 günlük ziyaret kapsamında heyet, Tayvan lideri Tsai Ing-Wen ile de bir görüşme gerçekleştirdi. 

ABD’den Tayvan’a ikinci ziyaret

Pelosi’nin ziyaretinin ardından ABD’den Tayvan’a gerçekleştirilen ikinci ziyaret, Pasifik’teki gerginliği bir kez daha artırdı. Senatör Markey ve beraberindeki heyetin ziyaretini sert sözlerle eleştiren Çinli yetkililer, Tayvan’ı çevreleyen sularda ve hava sahasında yeni bir tatbikat başlatıldığını duyurdu. Bu tatbikat kapsamında Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Harekât Komutanlığı, muharebeye hazırlık ve savaş tatbikat gerçekleştirecek. 

“Bu ziyaret, ülkemizin toprak bütünlüğünü ihlal ediyor”

Tatbikat ile ilgili Doğu Harekât Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin bağımsızlığını korumak ve Tayvan Boğazı’ndaki istikrar ve barış ortamını muhafaza etmek için gerekli tüm tedbirler alınacaktır” ifadelerine yer verildi. ABD heyetinin Tayvan ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, “Bu ziyaret, ülkemizin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden yanlış bir adımdır. PLA, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan her tür ayrılıkçı teşebbüsü ve dış müdahaleyi engellemek için savaş hazırlıklarına devam edecek. Planlanan bu tatbikat, Tayvan Boğazı’ndaki istikrar ve huzuru bozmak isteyen ABD ve Tayvan’a karşı caydırıcılık eylemidir” dedi. 

“Tayvan sorunu konusunda hiçbir dış müdahaleye tolerans göstermeyiz”

ABD’li yetkililerin bu tarz ziyaretlerini provokasyon olarak tanımlayan Qian, “Bu ziyaretin olmaması gerektiğini her fırsatta dile getirdik ve karşı çıktık. Tayvan sorunu konusunda hiçbir dış müdahaleye tolerans göstermeyiz. Çin’in yeniden birlik olmasını bozmaya çalışan her türlü müdahale başarısızlığa mahkûmdur. Kimse Çin’in toprak bütünlüğü bozmaya teşebbüs edemez” şeklinde konuştu. 

“Bir an önce bu yoldan dönün”

ABD’den Tayvan’a yönelik ikinci ziyaret ile ilgili bir diğer dikkat çekici açıklama da Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin’den geldi. ABD’nin bu tarz hamlelerinin ‘tek Çin’ ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Wenbin, “Çin, ABD hükümetini ve ABD’li yetkilileri ‘tek Çin’ ilkesine uymaya davet ediyor. Bu tarz ziyaretler ile bölgedeki tansiyonu artırmaya çalışmaları çok yanlış bir strateji. Bir an önce bu yoldan dönmelerini tavsiye ediyoruz” dedi. 

“Sonuçlarına katlanmak zorundalar”

Bölgedeki gerginliğe ilişkin bir mesaj yayımlayan Çin’in Washington Büyükelçiliği, Çin’in ABD ile Tayvan arasındaki tüm resmi temaslara karşı olduğunu hatırlattı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada bu ziyaretlerin bölgeyi büyük bir tehlike altına soktuğu belirtilerek, en sert tedbirlerin alınacağı vurgulandı. Son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükelçilik Sözcüsü Liu Peng Yu, “Tayvan Boğazı’nda yükselen tansiyonun ve her geçen gün artan gerginliğin tek sebebi Amerika Birleşik Devletleri’dir. ABD, kongre üyelerinin Tayvan’a yönelik ziyareti sebebiyle oluşacak sonuçlara katlanmak zorundadır” dedi. 

Yorumlar (0)