Parlamentoda ırkçılık gerilimi

İskoç Ulusal Partisinin meclis grubu lideri Ian Blackford, ırkçılıkla suçlanan başbakan adayı Boris Johnson için, "Bu adam bu göreve uygun değil" dedi.

DÜNYA 19.06.2019, 19:45
Parlamentoda ırkçılık gerilimi

İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında 'Başbakana Sorular' oturumu gerçekleştirildi.

İskoç Ulusal Partisinin meclis grubu lideri Ian Blackford, İngiltere'de başbakanlığın en güçlü adayı Boris Johnson'ın ırkçılık yaptığı gerekçesiyle bu göreve uygun olmadığını belirtti.

Ian Blackford, Başbakan Theresa May'e, "Başbakan, 'İskoç halkının gettolara yerleştirilmesi ve imha edilmesi gereken haşere bir ırk' olduğu konusunda, yerini alacak olan ve yarışı önde götüren kişiyle aynı fikirde mi?" sorusunu sordu.

May ise, Muhafazakarların, Birleşik Krallık'ın her parçasından halkları ciddiye almakla kalmadığını aynı zamanda yaptıkları katkılara da değer verdiğini kaydetti. 

MAY'E IRKÇILIK SORUSU
Konuşmasını sürdüren Blackford, "Bu adam, bu göreve uygun değil. Bir insanın kişiliğinin, rahat dönemlerde değil de zorluk ve ihtilafla karşılaştığı zaman ortaya çıktığı söylenir. Şimdi zor zamanlardan geçiyoruz. Başbakan'ın bu üyenin ırkçı ve dürüstlükten uzak geçmişinin farkında olup olmadığını soruyorum." diye konuştu.  

Blackford'un sözünü kesen Avam Kamarası Başkanı John Bercow, "Üyenin sözlerini tartmasını istiyorum ve herhangi bir ırkçılık suçlamasını geri almasının çok daha iyi olacağı kanısındayım." dedi.

"IRKÇILIK BU DEĞİLSE NEDİR?"

Blackford bir kez daha ayağa kalktı ve Bercow'a, "Sayın Başkan, üye Müslüman kadınlara 'posta kutusu' dedi, Afrikalıların 'karpuz gülüşlü' olduğunu söyledi, tekrarlayarak yüceltmeyeceğim başka iğrenç hakaretlerde de bulundu. Eğer bu (ifadeler) ırkçı değilse, ırkçı ifadeler nedir, bilmiyorum." karşılığını verdi.

JOHNSON "ÜZGÜNÜM" DEMİŞTİ

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Partinin liderlik yarışını önde götüren Johnson, bir tartışma programı sırasında Müslüman kadınları hedef alan açıklamaları nedeniyle "üzgün" olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)